Objavljeno: 18. 8. 2022
| Avtor: J. B.
| Foto: guentermanaus/Shutterstock
Čokoladna kozmeja
Čokolada ima čudežno moč, ker so jo ljudem v varstvo zaupali bogovi. Tistim, ki raje gledajo skozi lupo razuma, pa znanost razkriva, da je njena skrivnost v spojini feniletilamin ali v čokoladnem amtefaminu, ki vzbuja občutek vznesenosti. Zatorej ni čudno, da gredo za med rastline, ki obetajo vonj ali celo okus po čokoladi. A ne semena kakavovca, ki jim aromo da šele fermentacija, temveč zapeljive cvetice, zelišča in plodovi. Nekatere od njih se da pojesti, druge so le za zbujanje čutov. Med slednjimi je čokoladna kozmeja (Cosmos artrosanguineus), ki jo lahko posadimo kot enoletnico, saj je pri nas povsem prezimna le ob morju, če ji namenimo toplo lego in zimsko zaščito, nam bo morda kot trajnica uspevala tudi v notranjosti. Žametni temno rdeči, skoraj čokoladno rjavi cvetovi dišijo po sladki čokoladi, cvetovi na vitkih steblih pa nas razveseljujejo vse poletje.
Objavljeno: 18. 8. 2022
| Avtor: J. B.
| Foto: Gv Image-1/Shutterstock
Čokoladna meta
Ena najbolj priljubljenih sort poprove mete je Mentha piperita 'Chocolate' ali čokoladna meta. Mentolovemu vonju se pridružuje pridih po čokoladi, ki gre najbolj močno v pretanjene nosove, pravijo, da najlepše dehti v sončnem dopoldnevu. Na čokoladno sorodstvo kaže tudi temen pridih na njenih steblih in vrhnji strani listkov. Ta trajnica ima rada napol senčen vrtni kotiček in veliko vlage. Iz listov pripravljamo čaj, ščep suhih zdrobimo v kavo, jih dodajamo čokoladnemu pecivu ali v osvežilne napitke.
Objavljeno: 18. 8. 2022
| Avtor: J. B.
| Foto: Kira Immordino/Shutterstock
Čokoladni oncidij
Med sobnimi orhidejami so oncidiji v naših domovih redkeje zastopani, verjetno zato, ker je njihova nega manj univerzalna kot pri falenopsisih in ker jim godi visoka zračna vlažnost. Eden izmed zelo znanih oncidijevih križancev s tržnim imenom Oncidium Sharry Baby z rjavoškrlatnimi in belimi lisastimi cvetovi močno diši po čokoladi in vanilji, najbolj izrazit vonj pa ima sorta 'Sweet Fragrance'. Tej vrsti oncidija ustreza temperatura od 16 do 20 stopinj in je v času, ko dela poganjke, precej žejna.
Objavljeno: 18. 8. 2022
| Avtor: J. B.
| Foto: DB Media/Shutterstock
Čokoladna akebija
Čokoladna akebija (Akebia quinata) je okrasna ovijalka s petdelnimi dlanasto sestavljenimi listi. Spomladi se na rastlini razvijejo grozdasti cvetovi, ženski vijoličasto škrlatni, moški pa manjši in svetlejši. Dišijo po vanilji, čokoladi in cimetu. Plodovi so približno 8 cm dolgi vijoličasto škrlatni stroki, ki vsebujejo užitna črna semena. Plodovi se razvijejo le takrat, kadar sta v soseščini dve genetsko različni rastlini. Akebiji ustreza sončna in zavetna lega. Če iz vrtov uide v naravo, lahko postane invazivna rastlina, ki prerašča drugo grmovje in drevesa.
Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?
S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij,
s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine,
ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo,
da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.