September je naklonjen trati

12. 9. 2021 | Besedilo: J. B.

trava, trata, gnojenje trave

Če si želimo lepo trato, je zgodnja jesen idealen čas za številna opravila.

Strokovnjaki dajejo jesenski setvi trate (od konca avgusta do začetka oktobra) prednost pred pomladansko, ker med posevkom vzklije manj semena plevelov kot spomladi. Seveda moramo dobro pripraviti podlago, po setvi pa površino redno namakati. Za spodnjo plast tal je pomembno, da je odcedna, zgornjih 15 cm pa naj bo rodovitnih (vsebnost organskih snovi, hranil). Dobro je, če podlago pri­pravimo dva tedna pred setvijo. Semenu zagotovimo najboljši vznik tako, da površino dan prej dobro zalijemo in nato setev prekrijemo s centimeter debelo plastjo zemlje.

FOTO: Elena Elisseeva/Shutterstock

Zdaj je čas tudi za dosejevanje praznih zaplat. Na njih najprej razrahljamo podlago in jo obogatimo s humusom ali presejanim kompostom, po setvi pa ravnamo podobno kot pri zasnovi nove trate.


Trate, po katerih veliko hodimo, postanejo postopoma zbite in zrak ne more več prodirati do korenin. Zelo jim pomagamo z jesenskim prezračevanjem (z rezanjem, prebadanjem, rahljanjem ali grabljenjem), da zraku spet omogočimo dostop do korenin. Najpogostejši in za vrtičkarja najenostavnejši način zračenja je prebadanje tal z vilami, ki jih po vbodu še nekoliko privzdignemo, da spustimo zrak do vseh korenin. Če so tla zelo zbita, luknjice, ki smo jih naredili z vilami, zapolnimo z drobnim peskom ali mivko.

V tem času trate ne gnojimo več z dušikovimi gnojili, ki spodbujajo rast, temveč s takšnimi, ki vsebujejo več fosforja in kalija in ki travo pred zimo okrepijo.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE