Januarja že lahko režemo cepiče sadnega drevja

17. 1. 2021 | Besedilo: Julijana Bavčar

cepiči, potaknjenci, cepljenje sadnega drevja

Tisti, ki nameravate spomladi cepiti sadno drevje, morate poskrbeti za cepiče. Ker morajo ti popolnoma mirovati, jih je treba narezati pozimi. Začnete lahko že v drugi polovici januarja, in sicer z rezanjem poganjkov za cepiče koščičastega sadja.

Nekateri si cepiče redkih sort, s katerimi želijo precepiti sadno drevje, spomladi priskrbijo na sadjarskih sejmih, a tudi ti so narezani v času mirovanja drevesa.

Tudi sami cepiči morajo biti v popolnem mirovanju (ne smejo odganjati) vse do uporabe, zato jih narežemo že januarja, ko ni premrzlo (koščičasto sadje: breskve, marelice, slive, češnje) ) in februarja (pečkato sadje: jablane, hruške, kutine).

Rez cepičev

Za cepiče izbiramo zdrave enoletne poganjke (tiste, ki so zrasli lani) debeline svinčnika in dolžine od 10 do 20 centimetrov s sončne strani krošnje, kjer so najbolj razviti. Primerni so rjavi, pri nekaterih vrstah koščičarjev pa rdečkasti poganjki, kar je znamenje, da so oleseneli, nikakor ne smejo biti zeleni.

Močni poganjki, ki na drevesu rastejo navpično, za cepiče niso primerni, ker imajo slabo razvita stranska očesa, prav tako starejši les. Poganjki morajo imeti lesne (bolj ploščate) ali vsaj mešane brste, če pa so na voljo samo takšni s cvetnimi brsti (ti so bolj okrogli), te odščip­nemo.

Odrezan cepič naj ima od tri do pet očes. Najboljši brsti so običajno v srednjem delu poganjka.

Izmenjava jablanovih cepičev na celjskem sejmu Flora. FOTO: Julijana BavčarShranjevanje

Do cepljenja v času brstenja ali celo cvetenja drevja cepiče shranimo na hladnem: zakopane na prostem v zemlji, v posodi s peskom ali v polivinilasti vrečki v hladilniku, ki jo nekajkrat preluknjamo zaradi dihanja. Primerna temperatura je 4 stopinje Celzija. Če imamo več vrst in sort cepičev, jih zvežemo v snope, opremimo z etiketo, še bolje s kartonskim listkom s podatki.

Če se po cepiče odpravimo v oddaljen kraj in je pred nami dolga pot domov, jih ovijemo v moker časopisni papir in hranimo na hladnem, da se ne izsušijo ali odženejo.

Cepiče, shranjene v PVC- vrečki v hladilniku, moramo od časa do časa odviti in obrisati s čisto krpo ali papirnato brisačo. Tako bomo preprečili, da bi začeli plesneti.

Cepljenje

Cepiči, ki kažejo znake prebujanja, niso primerni za cepljenje, zato je bolje, da s takšnimi niti ne poskušamo. Načine pomladnega cepljenja sadnega drevja predstavljamo tukaj.

Poganjki za potaknjence

V istem času kot cepiče naberemo tudi dele enoletnih poganjkov za potaknjence, s katerim pogosto razmnožujemo grmasto jagodičevje ribezi, borovnice, goji jagode, bezeg. aronijo). Olesenele potaknjence jemljemo z osvetljenih delov rastline debeline svinčnika, podobno kot velja za cepiče sadnega drevja.

Če tla dopuščajo, jih lahko v zemljo potaknemo takoj, če so zamrznjena, jih shranimo enako kot cepiče.

Pomembno

  • Cepičev ne režemo iz tankih poganjkov s slabo razvitimi brsti, neprimerni so tudi vrhovi dreves ter krive in poškodovane veje.
  • Režemo s čistimi sadjarskimi škarjami ali nožem. Reznega mesta  se ne dotikamo z rokami, da jih ne okužimo.
  • Poganjkov za cepiče ali potaknjence ne režemo pri temperaturah pod lediščem.
  • Cepiči, shranjeni pri temperaturi nad 5 stopinj Celzija, lahko začno odganjati. Ti za cepljenje niso več primerni.
  • V hladilniku cepičev ne hranimo skupaj s sadjem.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE