
Ocenjevala jih je tričlanska strokovna komisija z Biotehniške fakultete v Ljubljani pod vodstvom dr. Tomaža Požrla. Največ vzorcev je bilo mešanega okusa, so pa bili med njimi v primerjavi z lani že tudi bolj drzni okusi, denimo bučna marmelada s čilijem, marmelada iz žajblja in ingverja, refoškov čatni in marmelada iz rdeče pese z medom. V konkurenci je bilo tudi osem vzorcev iz Nemčije. Za vse izdelovalce sladkih pregreh je komisija pripravila strokovne napotke, kako še izboljšati svoje umetnine.
Festival Marmelada 2014, ki bo v Deželi kozolcev v Šentrupertu potekal 4. oktobra od 8. ure dalje, bo kreativno kulinariko, povezano z marmelado, združil z degustacijami, glasbo, petjem, plesom, predavanji, dobrodelnostjo, razstavami, otroškimi delavnicami, rekreacijo in likovno umetnostjo. Dogodek, organiziran v sklopu Dobrot Dolenjske, bodo obogatili: Maček Muri in Muca Maca v izvedbi Nece Falk in Mačje godbe, Mi2, Slovenski oktet, Folklorna skupina Nasmeh, Ženski pevski zbor Šentrupert, Občinski pihalni orkester sv. Rupert, Vokalna skupina Lilith in mnogi drugi.