Lani so se uveljavila določila evropske zakonodaje o označevanju alergenov na vseh živilih, predpakiranih in nepredpakiranih, pa tudi v gostinskih obratih in v spletni prodaji. Nekatera podjetja so živila začela dodatno označevati s posebnimi simboli, o katerih pa ni bilo enotnega dogovora.
Kot so sporočili iz Inštituta za nutricionistiko, so se za enotne oznake odločili, ker potrošniki z alergijami ali preobčutljivostmi na določene snovi potrebujejo točne in natančne informacije o prisotnosti takšnih snovi v živilih. "Naloga vseh členov v živilski verigi je, da jim omogočijo enostaven dostop do tistih živil, ki ne predstavljajo tveganja za njihovo zdravje," je poudarila Anita Kušar z inštituta.
Pri označevanju alergenov je treba ustrezno navesti oreške in žita, ki vsebujejo gluten. Tako je nujna navedba konkretnega oreška, in ne le, da živilo 'vsebuje oreške'. Nosilci živilske dejavnosti pa morajo glede glutena tudi na nepredpakiranih živilih označiti vrsto vsebovanega žita, in ne le informacije, da je živilo sestavljeno iz 'žit, ki vsebujejo gluten', so opozorili v inštitutu.
Simbole za označevanje alergenov z dodatnimi opisi najdete na tej povezavi.