Tisti, ki imate z vrtnimi borovnicami že izkušnje, veste, da pridelka skoraj ne bo brez zaščite grmov z mrežo, saj ptice sproti zobljejo jagode že v času, ko komaj začenjajo dobivati barvo. Zato je dobro za mrežo na opori poskrbeti nekaj tednov pred zorenjem.
Vrtne borovnice ne prenesejo suše, ker imajo precej plitve korenine. Pomembno pa je tudi, da voda v tleh ne zastaja! Največ vode potrebujejo v času od cvetenja do zorenja plodov, a tudi po obiranju. Zalivamo jih tudi, če je bilo padavin malo, saj gosti grmi vodi pogosto preprečijo, da bi prišla do zemlje. Redno zalivamo borovnice v loncih. Če teh ne moremo zalivati en teden ali več, jih premaknemo v bolj senčen prostor, da bo izhlapevanje počasnejše, in naredimo zastirko iz komposta z dodatkom lubja iglavcev (kislost).
Tudi podnožje novega nasada borovnic, ki je na vrtu leto ali dve, lahko prekrijemo z zastirko iz precej debele plasti žagovine iglavcev, ki bo koreninam zagotavljala vlažnost, hkrati pa bo ohranjala kislost tal. (Seveda borovnice tudi posadimo v kisel substrat za rododendrone in borovnice, idealna vrednost pH je med 4,3 in 4,8). Ker takšen kupljeni substrat vsebuje velik delež šote, ki se poseda in izsušuje, je pomembno, da ga po sezoni ali dveh dosujemo – v primeru, da tal ne prekrijemo z debelo plastjo žaganja iglavcev.
Če opazimo, da so plodovi borovnic poškodovani ali se na nabranih sadežih zadržujejo rdečkaste vinske mušice, ki poškodujejo predvsem zdrave plodove, nastavimo v nasadu lovne pasti, lahko že takoj po cvetenju. Napravimo jih tako, da v pollitrsko plastenko v zgornjo polovico zvrtamo v steno nekaj lukenj premera od 5 do 10 mm, skozi katere bodo vstopale mušice.
V plastenko nalijemo eno od teh treh tekočin, ki privlačijo mušice: približno 1 dl jabolčnega ali vinskega kisa; zmes jabolčnega kisa in rdečega vina v razmerju 3:1 z dodatkom žličke sladkorja na 1 liter, vodno suspenzijo s kvasom (20 g kvasa na 1 dl vode in kavno žličko sladkorja – zmes pustimo, da pri sobni temperaturi fermentira en dan), in zapremo. Tako narejene pasti obesimo na ali v bližino gostiteljskih rastlin s plodovi.