Sadovnjak februarja: Pravočasno narežimo cepiče

25. 2. 2023 | Besedilo: J. B.

sadno drevje, prikaz rezi, cepiči, sadovnjak

Kljub trenutnim nizkim temperaturam se sadovnjak februarja začenja prebujati. Tega morda ni videti na prvi pogled, posebno če nismo izkušeni sadjarji, a je dobro, da poskušamo prebujanje čim bolj zadržati. Čas je tudi za rezanje cepičev.

Beljenje debel: Na vremensko dogajanje resda ne moremo vplivati, lahko pa s preprostim ukrepom v sadovnjaku moč sončnih žarkov, ki v rastlinah prebudijo pretakanje sokov, upočasnimo z beljen­jem drevesnih debel z apnenim beležem.

Rez sadnih rastlin: Velja si tudi zapomniti, da zgodnje obrezovanje sadnega drevja prav tako spodbudi bujnejše in zgodnejše odganjanje, zato raje počakajmo na marec. Lahko pa konec februarja že porežemo trte in aktinidije. To storimo najpozneje do srede marca. Marca (in ne že februarja) režemo predvsem mlade trte in aktinidije, ker so občutljivejše na mraz.


Cepiči: Dokler drevesa še mirujejo, z njih narežemo cepiče, s katerimi bomo cepili spomladi v času brstenja dreves. Zanje narežemo okrog 20 cm dolge kose enoletnih poganjkov debeline svinčnika z vidnimi brsti. Do takrat jih shranimo na hladnem v vlažni mivki, lahko pa jih tudi zavijemo v folijo in shranimo v spodnjem predalu hladilnika.

Dognojevanje: Ta mesec je tudi skrajni čas, da kolobar pod drevesi dognojimo s fosforjevimi in kalijevimi mineralnimi gnojili ali s hlevskim gnojem (tega plitko vkopljemo v tla). Mineralnih dušičnih gnojil zdaj v času mirovanja ne potresamo, z njimi dognojujemo v sezoni rasti, od pomladi do konca junija.

Priprava na škropljenje: Če nameravamo sadne rastline preventivno škropiti, si že zdaj ogledamo okvirni koledar preventivnih škropljenj z ekološkimi pripravki.

Prikaz rezi v sadovnjaku KIS
V sadovnjaku Kmetijskega inštituta Slovenije na Brdu pri Lukovici bo v soboto, 4. marca, prikaz rezi sadnega drevja in jagodičja, ki ga bosta vodila Roman Mavec in dr. Darinka Koron s sodelavci. Prikaz se bo začel ob 9. uri in bo potekal v vsakem vremenu. Strokovnjaki se bodo na njem potrudili odgovoriti tudi na vsa vprašanja udeležencev. Udeležba je brezplačna, vnaprejšnje prijave niso potrebne. Za dodatne informacije lahko pokličete na telefonski številki 01 723 67 33 ali 031 537 449.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE