V muhastem in deževnem vremenu ne obrezujte sadnega drevja

11. 3. 2023 | Besedilo: J. B.

rez sadnega drevja, vreme, glivične bolezni

Čeprav je na mnogih vrtovih sadno drevje že obrezano, se vrtičkarjem s tem opravilom še ne mudi, začnejo naj šele sredi marca, ko so brsti lepo vidni. Odsvetujemo, da bi z rezanjem pohiteli ta vikend, saj bo vreme vmes muhasto, občasno deževno, s čimer tvegajo prenašanje glivičnih bolezni.

Če dežuje manj kot tri dni po obrezovanju, je namreč precejšnja možnost, da skozi rezna mesta, dokler se ta ne zasušijo in s tem zaprejo, s kapljicami vlage vdrejo povzročitelji rastlinskih bolezni, ki jih prenašajo trosi gliv, virusi ali drugi mikroorganizmi. Torej: režemo le takrat, ko vemo, da bodo sledili še vsaj trije dnevi lepega vremena.

Čeprav je možnost okužbe največja pri koščičarjih (marelice, breskve, slive, češnje), pri katerih postajajo sevi glivični bolezni, ki jih ogrožajo, iz leta v leto bolj kužni (monilija pri marelicah in češnjah, breskova kodravost pri breskvah in nektarinah), sadjarski svetovalci polagajo ljubiteljskim sadjarjem na srce, naj se zgornjega priporočila držijo tudi pri obrezovanju pečkarjev in jagodičja.

Največ glivičnih rastlinskih bolezni se prenaša prav z vlago, zato tudi za vse običajno delo v sadovnjaku, pa tudi v zelenjavnem in okrasnem vrtu velja, da z njim počakamo, dokler se vlaga na rastlinah ne osuši.

Če se bodo imele rane od obrezovanja na sadnem drevju v suhem vremenu možnost zasušiti, ni tudi nobene potrebe, da bi jih premazovali s cepilno smolo, tudi ran večjega prereza ne. Vodja poskusnega sadovnjaka Kmetijskega inštituta Roman Mavec svetuje, da rezna mesta raje poškropite z močnejšo koncentracijo bakrovega sredstva (npr. cuprablau), posebej če veste, da obrezujte okuženo drevo ali so bolna drevesa v bližini.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE