Setveni koledar

Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Sadovnjaki

V naših gozdovih raste okrog 200 strupenih vrst gob

Gobarska sezona je na vrhuncu, zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo na previdnost pri uživanju gob. V Sloveniji jih poznamo približno 3000 vrst, med njimi je okrog 200 strupenih.
M. W.
29. 9. 2017 | 09:13
22. 10. 2024 | 00:33
3:50

Gobe so pri nas cenjena kulinarična specialiteta, ki se pozno poleti in jeseni pogosto znajde na krožnikih. Vendar je njihovo uživanje lahko tudi nevarno, zato moramo biti zelo pazljivi, katere gobe nabiramo in uživamo. Na NIJZ priporočajo zmerno uživanje gob, predvsem pa opozarjajo, da je treba dobro poznati vrsto gob, ki jih nabiramo in uživamo.

Število smrti zaradi zastrupitev z gobami se je pri nas v zadnjih letih sicer zmanjšalo na nič do en primer  na leto, medtem ko je še pred dobrimi dvajsetimi leti zaradi zastrupitve z zeleno mušnico, ki velja za najbolj strupeno gobo, umrlo tudi do deset ljudi na leto.

Čeprav so strupi v gobah prisotni v majhnih količinah, imajo potencialno škodljivi učinek na različne organe človeka. »V primeru težav po zaužitju gob se moramo takoj posvetovati z osebnim ali dežurnim zdravnikom, ki bo na podlagi podanih informacij ter znakov in simptomov ocenil, ali je potrebna ambulantna oziroma zdravstvena obravnava,« pojasnjujejo na NIJZ.

Pri morebitni zastrupitvi lahko kot prvo obliko samopomoči uporabite aktivno oglje. »Bruhanju se ne izogibajte, saj tako telo izloči gobe. Pomembno je uživati dovolj tekočine, najbolje vode ali čaja. Izogibajte se močno sladkanim, gaziranim in alkoholnim pijačam. V primeru driske so potrebe po tekočini večje. Hrana mora biti dietna in lahka, vsaj dokler se simptomi ne umirijo, nikakor pa ne sme vsebovati gob ali drugih težko prebavljivih jedi,« svetujejo v Zdravstvenem domu Ljutomer.

V primeru zelo izrazitih znakov, kot so bruhanje, huda driska, slabost, izčrpanost in znaki dehidracije, pa se je najbolje napotiti v ambulanto nujne medicinske pomoči. »Morda bodo nujni dodatni ukrepi, kot sta izpiranje želodca in nadaljevanje terapije z aktivnim ogljem ali odvajali. V hujših primerih zdravnik bolnika premesti v bolnišnico, kjer bodo nadzirali njegovo stanje in ga simptomatsko zdravili,« še piše na spletni strani zdravstvenega doma.

Dobro je vedeti

Na centru za klinično toksikologijo in farmakologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana svetujejo, da pri nabiranju, pripravi in uživanju gob upoštevate naslednja priporočila:

  • Nabirajte in jejte le gobe, ki jih dobro poznate.
  • Gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku.
  • Gobe uživajte kot začimbo oziroma prilogo h glavni jedi, saj so težko prebavljiva hrana, zato jih tudi ne jejmo kot glavni obrok oziroma zvečer pred spanjem.
  • Gobe morajo biti zdrave in ne razpadle ali črvive.
  • Nabrane gobe ustrezno pripravite čim prej (v prvih 24 urah), bodisi kot svež obrok hrane bodisi jih ustrezno konzervirajte (npr. blanširate in zamrznete, sušite). 
  • Gobe so dobro gojišče za bakterije, zato jih ne shranjujte v shrambi ali hladilniku.

Več nasvetov o varnem uživanju gob najdete na tej povezavi.

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine