Glavnina akcije bo potekala med 15. septembrom. in 15. oktobrom, ostali promocijski dogodki pa bodo potekali vse do Dneva slovenske hrane in Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki bosta obeležena 20. novembra. V Tednu slovenske hrane bodo povabili podjetja in institucije, da se pridružijo gibanju in zagotovijo malico za zaposlene v obliki lokalno pridelanega jabolka, so zapisali na ministrstvu.
Pridelava jabolk v Sloveniji se izvaja po strogih fitosanitarnih pravilih in pod budnim očesom slovenskih kontrolnih inštitucij, pridelovalne razmere v Sloveniji pa omogočajo pridelavo jabolk vrhunske kakovosti.
Slovenski pridelovalci jabolk pa se zaradi ruskega embarga na izvoz živil v Rusijo soočajo s povečano ponudbo jabolk na trgu EU, kar vpliva na zniževanje cen. Posredni učinek ruskega embarga na slovenske pridelovalce jabolk je sicer težko natančno oceniti, saj so bile cene jabolk že od začetka leta 2014 nizke in močno pod povprečjem cen leta 2013.
V Sloveniji so sadjarji zadnjih pet let pridelali povprečno do 100.000 ton jabolk letno. To je približno 50 kilogramov jabolk na prebivalca letno ali povprečno eno jabolko na vsakega prebivalca Slovenije za vsak dan.
Malo več kot dve tretjini pridelanih jabolk izvirata iz intenzivnih nasadov (72.000 ton jabolk letno), ki se večinoma uporabijo kot namizna jabolka in manjši del za predelavo. Jabolka, pridelana v ekstenzivnih sadovnjakih (28.000 ton jabolk letno), se večinoma predelajo.
Zaradi izvoza jabolk in nadaljnje predelave večine ekstenzivno pridelanih jabolk je dejanska letna poraba jabolk na prebivalca skoraj za polovico nižja od 50 kilogramov.