3 načini vzgoje paradižnika – v vrtu, gredi in loncu

19. 5. 2022 | Besedilo: P. I. | Fotografije: Unichem d.o.o.

Danes je paradižnik najbolj razširjena vrtnina na svetu. Pestrost oblik plodov in barvnih odtenkov je navdušujoča! Rdeči, mesnati, okrogli, grmičasti, rumeni, črni, češnjevi … Vzgoja paradižnika v domačem vrtu, visoki gredi ali večji posodi na balkonu nam pričara pravo paleto barv, da o okusu in uporabnosti sploh ne govorimo.

Na prosto sadimo paradižnik po 15. maju, ko se končajo vse spomladanske pozebe, torej po »ledenih možeh in Zofki«. Jutranja temperatura zraka naj bo okoli 10 °C, čez dan pa 20 °C. Paradižnik in vse druge plodovke potrebujejo veliko sonca, zato jim namenimo dobro sončno lego.

Kako pravilno posadimo paradižnik v vrt

Ko sadimo na večjih površinah ali v rastlinjaku, zemljo pred sajenjem pripravimo z ekološkim organskim gnojilom Plantella Organik K, ki vsebuje vsa potrebna makro- in mikrohranila z več naravnega kalija (K). Ta igra pomembno vlogo pri razvoju močnega koreninskega sistema in seveda količini ter kakovosti plodov.
 
Močno sadiko posadimo v sadilno jamico in ji namestimo oporo. Če je sadika pretegnjena, jo sadimo položeno v zemljo. Korenine bodo odgnale iz stebla, sadika pa bo imela na soncu in svežem zraku močno rast.

Prenesite brezplačni vodnik »Zlata pravila eko vzgoje domačega paradižnika in drugih plodovk« in preberite še več nasvetov Plantellinega strokovnjaka.

V loncu ali visoki gredi je paradižnik vedno pri roki

Paradižnik, papriko, čili, jajčevce in celo kumare lahko zelo enostavno vzgajamo tudi, če imamo malo prostora in smo brez vrta. Potrebujemo pa visoko gredo s sončno lego ali velik lonec s premerom vsaj 30 cm. Tega postavimo na domač balkon, teraso ali pred hišo.

Zemlja je zelo pomembna, ker skrbi za zadrževanje vode in hranil v območju korenin. Uporabimo zemljo za paradižnike Bio Plantella, saj zaradi črne huminske šote, bioaktivne gline in perlita odlično zadržuje vodo in s tem tudi hranila. Pred sajenjem na dnu lonca naredimo drenažo iz glinoporja ali kamenja.
Pod sadiko nasujemo nekaj granul ekološkega organskega gnojila Bio Plantella Nutrivit za paradižnike, 100-% organsko gnojilo višje hranilne vrednosti. Posujemo ga še na vrhu zemlje okoli sadike in dobro zalijemo. 

Poglejte video nasvet strokovnjaka o sajenju paradižnika v lonce >>

Ne pozabimo na dognojevanje

Dognojevanje igra veliko vlogo pri pridelku, saj plodove s paradižnika obiramo zelo dolgo, vse do jeseni. Ko je paradižnik v polni rasti ter redno cveti in tvori plodove, ga dognojujemo enkrat tedensko. Z rednim dognojevanjem rastlini občutno povečamo metabolizem in pospešimo rast, povečamo pridelek, zviša pa se tudi odpornost rastlin proti pozebi in drugim stresnim razmeram.
Rastline lahko sprejemajo hranila in druge snovi skozi liste ali korenine. Najbolj učinkovita bo kombinacija obeh sistemov. Stimulacija prek listov in plodov spodbudi vpijanje hranil skozi korenine, kar poveča rast in posledično poveča pridelek.
 
Uporabimo ekološko tekoče gnojilo Organsko gnojilo za paradižnike Bio Plantella iz morskih alg, z dodanim naravnim kalijem za zdrave plodove. Morske alge so zelo hranilne in vsebujejo veliko kalija.

Brez kalcija ni plodov

Vsi poznamo težave z gnilobo plodov, ki se pojavi okoli muhe. Tako hitro izgubimo pridelek. Ta težava nam da vedeti, da v tleh oziroma zemlji, v kateri gojimo katero izmed plodovk, primanjkuje kalcija.

Najbolj zanesljiva metoda je redno škropljenje od prvega cvetenja naprej. Uporabimo Kalcij za paradižnik Bio Plantella. 

Priporočljiva so vsaj tri foliarna škropljenja v poletnem času. Ne škropimo v vročem delu dneva, ko so temperature nad 25 °C. Da ne povzročimo ožigov ali celo propada rastline, škropimo pozno zvečer ali zelo zgodaj zjutraj. Škropimo s tekočim gnojilom Kalcij za paradižnike Bio Plantella v koncentraciji 40 ml/10 l vode od prvega cvetenja naprej, in sicer enkrat na 7 do 10 dni. Škropljenje nadaljujemo, vse dokler pobiramo plodove.

Kako svoj paradižnik učinkovito zavarovati pred boleznimi

Za paradižnik potrebujemo zaščito pred neposrednim dežjem ali roso (nadstrešek, rastlinjak …), saj je vlaga najpogostejši vzrok za začetek bolezni. Rastlina lahko propade, še preden paradižniki dozorijo.

 

Okužbe z boleznijo preprečujemo s krepitvijo rastlin na naraven način z uporabo sredstev, ki krepijo in debelijo celično steno rastlin ter spodbujajo rastlinski imunski sistem in povečajo njegovo odzivnost. Uporabimo naravno sredstvo z izvlečki njivske preslice Bio Plantella Vital. Pomembno pa je redno tedensko škropljenje od pomladi do jeseni. Škropimo po zelenih delih rastline v večernem času, ko je hladno, saj se bo tako sredstvo dobro vpilo v rastlino.

ALI POZNATE?




Če se bolezen, kot je paradižnikova plesen, že začne razvijati, uporabimo naravni Univerzalni fungicid Bio Plantella


Fungicid v obliki praška, ki ga vmešamo za škropivo, vsebuje posebno glivo Pythium oligandrum, sev M1, ki se prehranjuje s škodljivimi glivami, tako zatira razne plesni, pegavosti, gnilobe … na vrtninah, sadnih in okrasnih rastlinah. Dovoljen je v ekološki pridelavi in ima trojno delovanje: zatira bolezni, dviguje odpornost rastlin in deluje kot bio stimulans zdrave rasti. 

Testi učinkovitosti so pokazali, da je po učinkovitosti povsem primerljiv s fitofarmacevtskimi sredstvi, pri tem pa ne obremenjuje okolja.


Prepoznajte bolezni in škodljivce rastlin z SOS Vrtnar Plantellinih strokovnjakov.


Plantetellini strokovnjaki


Naročnik oglasne vsebine je Unichem


Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE