Čebulo namakamo – do konca junija, zdaj prihaja čas spravila

20. 7. 2023 | Besedilo: Julijana Bavčar

spravilo pridelka, okopavanje, pletje, namakanje, čebulnice, čebula

Čeprav je pridelek spomladi posajene čebule na vrtovih tik pred spravilom, na vrtičkarskih družbenih omrežjih ne ponehajo razprave, ali jo namakamo in ali jo smemo pleti. Zato v nadaljevanju povzemamo priporočila vrtnarskih strokovnjakov, ki odgovarjajo na te dileme. Dodajamo tudi nasvete za pobiranje čebule.

Kdaj potrebuje čebula vlago in kdaj jo zalivamo

Vrtičkarji pri nas sadijo čebulo (kot čebulček ali sadike) od zgodnje pomladi do konca aprila, nekatere sorte, kot je majski srebrnjak, celo jeseni – tega potem poberejo že konec pomladi. Potrebna količina vlage v določenem delu sezone je zato odvisna od razvojne faze čebule. 

Čebulček v zemlji za kaljenje seveda potrebuje vlago, zato gredico, če je pomlad po sajenju zelo suha, občasno zalijemo. Pozneje potrebuje čebula vlago tudi, ko dela korenine in liste, posebej pa v času debeljenja glavic, kar je pri spomladi posajeni čebuli od srede maja do konca junija. Če takrat ni padavin, jo redno zalivamo. Pri tem moramo vedeti, da ima čebula plitve korenine, zato zadostuje, če tla namakamo do globine nekaj centimetrov, v suši denimo lahko dvakrat tedensko. Najbolj priporočljivo je kapljično namakanje, prenese pa tudi zalivanje po listih, z nežnim curkom, da jih ne poškodujemo. 

Vsaj tri tedne pred pobiranjem čebule ne namakamo več, da bo suha zaključila rastni krog. Seveda bo čebula dozorela tudi brez namakanja, a bo precej drobnejša, kot če bi jo namakali.

Zakaj čebula gnije

Zmotno je prepričanje, da čebula zaradi namakanja gnije. Gnitje večinoma povzročajo sajenje s plesnimi okuženega čebulčka, gnojenje gredice z organskimi gnojili, kot so hlevski gnoj, gnojnica in veliko komposta, ter zastajanje vode v neprepustnih tleh. Slednje velja tudi za druge vrtnine, čebulnice pa so na to še posebej občutljive. Če imamo zelo zbito in neprepustno zemljo, jim zato pred sajenjem naredimo greben.

Gnitje shranjene čebule je lahko posledica nepravilnega sušenja in skladiščenja, o čemer si lahko več preberete tukaj.

Pri rahljanju tal smo previdni, da ne poškodujemo čebulic v tleh in listov. Foto: Viktorya Telminova/Shutterstock

Čebulo nujno okopavamo

Čebulo sadimo na del vrta, ki ga vsaj dve ali tri leta nismo gnojili s hlevskim gnojem, pa bo kljub temu imela dovolj hranil. Da bi jih lahko črpala iz tal, pa moramo ta po vsakem dežju rahljati. Pri okopavanju smo zelo previdni, da ne poškodujemo listov in čebul. Pri tem delu odstranimo tudi plevel.

Kako s plevelom

Staro vrtičkarsko izročilo, da čebule ne plevemo, se nanaša na čas, ko čebulo ogroža čebulna muha (aprila in prvo polovico maja in od konca avgusta do srede oktobra), ker ob tem opravilu poškodovani čebulni listi muham »zadišijo« in laže najdejo pot do nje. Takrat je priporočljivo čebule prekriti prek lokov s kopreno ali protiinsektno mrežo), delno pomaga, če je posajena v mešanih posevkih (npr. s korenjem).

Drugo obdobje, ko lahko čebulo pustimo zapleveljeno, so zadnji tedni pred spravilom, ko je tudi zalivamo ne več. Resda ji plevel iz tal jemlje vodo, a ta tudi senči in varuje pred zbijanjem zaradi padavin. Po opozorilih argometeorologov se je nasploh na vrtu v peklenski vročini in suši okopavanju in pletju dobro ogniti, da ne bi tal še bolj izpostavili izhlapevanju.

Čebula polega, kmalu bo čas za spravilo. Foto: Jurjanephoto/Shutterstock

Pobiranje čebule

Čebulo naj bi po priporočilih vrtnarskih strokovnjakov pobrali precej prej, kot je v povprečju v navadi na slovenskih vrtovih. Čas je takrat, ko poležejo prvi listi, čebulni vrat, to je mesto med glavico in listi, pa je mehak, kar pomeni, da je pretok hranil prekinjen. Če listje ni poleglo pri vseh čebulah, lahko to mesto z roko poležemo ali čebulo pohodimo in jo – če ni pričakovati padavin – pustimo še nekaj dni na gredici. Kaj vse vpliva na dozorelost čebule in dobro skladiščenje, preberite v prispevku Shranjevanje čebule - da ne bi gnila.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE