Cikorija: Ljubitelji grenčin jo še lahko posadite na vrt

9. 8. 2024 | Besedilo: Julijana Bavčar

cikorija, Cichorium intybus, intibin, uporaba cikorije

Gotovo vsaj na videz poznate eno najbolj sinje cvetočih rastlin, ki vas pozdravlja na poletnih poteh. Dobesedno. Navadni potrošnik ali divja cikorija poleg travnikov ljubi neurejene cestne bankine, tršato steblo z nebesno modrimi cvetovi naredi celo med tlakovci. Tisti ljubitelji endivije in radiča, ki kakšno posebno sorto semenijo tudi sami, razpoznajo njihove sorodstvene vezi. Sem spada tudi gojena cikorija, priljubljena v Italiji in Španiji, pri nas jo sejejo, a ne prav pogosto, na Primorskem.

Medtem ko cikorija (botanično Cichorium intybus) zunaj vrtov raste kot trajnica, podobno kot se ohranja regrat, jo na vrtovih gojimo s setvijo in sajenjem sadik, najbolje čez poletje. 

Listna cikorija

Njeno seme – v primerjavi z divjo cikorijo ali potrošnikom  gre za požlahtnjene ali selekcionirane različice, ki naredijo bogate listne rozete in veliko zelene mase  – je naprodaj z enakim botaničnim imenom, pri nas na semenskih vrečicah piše bodisi cikorija, listna cikorija ali katalonski radič. Te cikorije imajo pokončno rozeto z  visokimi narezljanimi listi, z izrazito obeljenimi stebli, ki po obliki močno spominjajo na regrat. Nakup godne cikorije pri branjevcu zaradi dolžine listov zahteva kar visok cekar! 

Belušna cikorija naredi v rozeti svetle odebeljene poganjke. Foto: Bonchan/Shutterstock

Belušna cikorija

Obstaja še ena različica, ki v rozeti jeseni naredi svetle odebeljene poganjke (preobraženo odebeljeno listno dno). Tudi ta ima veliko podolgovato rozeto, znotraj katere se razvijejo debeli osrednji poganjki, ki drug ob drugem tvorijo nekakšen »storž«, zaščiten z listi. V slovenščini bi ji zaradi oblike in kulinarične rabe lahko rekli belušna cikorija ali belušni radič, ker pa se na našem trgu najpogosteje dobi njeno seme italijanskih semenarskih hiš, ga boste spoznali po imenih Puntarella di gallatina ali Cicoria cimata.

Zdravilni intibin

Poleg modrine cvetov je najbolj izrazita lastnost cikorije grenčina. To je spojina intibin, ki ugodno vpliva na izločanje žolča, in znižuje nivo sladkorja v krvi, poznavalci so si nekdaj kuhano cikorijo v solati pripravljali kot blagodejno jed proti zaprtju. Grenčine vsebujejo vsi deli rastlin, listje, korenine in seme.

Poleg modrine cvetov so najbolj izrazita lastnost cikorije grenčine. Veliko jih je v koreninah, ki jih tradicionalna medicina uporablja za mnoge težave. Foto: Lunov Mykola/Shutterstock

Kava iz pražene cikorije
Nekdaj so za nadomestek kave doma pražili posušene korenine, ponekod tudi seme divje ali gojene cikorije. Korenine za ta namen je najbolje izkopati od marca do maja ali jeseni.

Gojenje cikorije

Kot navajajo na spletni strani Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, je najboljši čas za setev cikorije na prosto julija, takrat posejane sadike v namenskih platojih s celicami pa presajamo avgusta. Priporočljiva razdalja sajenja je  45 cm x 45 cm, tako da zagotovimo rastlinam, ki se razrastejo zelo bujno, zadosten življenjski prostor in se izognemo boleznim.  

Podobno kot radič ima cikorija rada s hranili dobro založena tla, na Primorskem prezimi, na celini pa je gredo pred zimskimi temperaturami priporočljivo zaščititi s plastenjaki. Liste obiramo jeseni in pozimi ali podolgovate zbite rozete spodrežemo v celoti. Belušna cikorija naredi odebeljene poganjke navadno od srede oktobra naprej.

Navadni potrošnik ali divja cikorija poleg travnikov ljubi neurejene cestne bankine. Foto: Jon Benedictus/Shutterstock

Uporaba

Pogosteje kot sveže uživamo kuhane cikorijine liste, ki ih pripravimo v solati z dodatki po želji (česna, kuhanega krompirja, fižola ali kuhanih jajčk, oljčnega olja in jabolčnega ali vinskega kisa). Listi ali odebeljeni pojanjki (ti imajo manj grenčin) se uporabljajo tudi popraženi, kot dodatek k rižotam ipd.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE