9. 8. 2024 | Besedilo: Julijana Bavčar
Cikorija: Ljubitelji grenčin jo še lahko posadite na vrt
9. 8. 2024 | Besedilo: Julijana Bavčar
Gotovo vsaj na videz poznate eno najbolj sinje cvetočih rastlin, ki vas pozdravlja na poletnih poteh. Dobesedno. Navadni potrošnik ali divja cikorija poleg travnikov ljubi neurejene cestne bankine, tršato steblo z nebesno modrimi cvetovi naredi celo med tlakovci. Tisti ljubitelji endivije in radiča, ki kakšno posebno sorto semenijo tudi sami, razpoznajo njihove sorodstvene vezi. Sem spada tudi gojena cikorija, priljubljena v Italiji in Španiji, pri nas jo sejejo, a ne prav pogosto, na Primorskem.
Medtem ko cikorija (botanično Cichorium intybus) zunaj vrtov raste kot trajnica, podobno kot se ohranja regrat, jo na vrtovih gojimo s setvijo in sajenjem sadik, najbolje čez poletje.
Listna cikorija
Njeno seme – v primerjavi z divjo cikorijo ali potrošnikom gre za požlahtnjene ali selekcionirane različice, ki naredijo bogate listne rozete in veliko zelene mase – je naprodaj z enakim botaničnim imenom, pri nas na semenskih vrečicah piše bodisi cikorija, listna cikorija ali katalonski radič. Te cikorije imajo pokončno rozeto z visokimi narezljanimi listi, z izrazito obeljenimi stebli, ki po obliki močno spominjajo na regrat. Nakup godne cikorije pri branjevcu zaradi dolžine listov zahteva kar visok cekar!
Belušna cikorija
Obstaja še ena različica, ki v rozeti jeseni naredi svetle odebeljene poganjke (preobraženo odebeljeno listno dno). Tudi ta ima veliko podolgovato rozeto, znotraj katere se razvijejo debeli osrednji poganjki, ki drug ob drugem tvorijo nekakšen »storž«, zaščiten z listi. V slovenščini bi ji zaradi oblike in kulinarične rabe lahko rekli belušna cikorija ali belušni radič, ker pa se na našem trgu najpogosteje dobi njeno seme italijanskih semenarskih hiš, ga boste spoznali po imenih Puntarella di gallatina ali Cicoria cimata.
Zdravilni intibin
Poleg modrine cvetov je najbolj izrazita lastnost cikorije grenčina. To je spojina intibin, ki ugodno vpliva na izločanje žolča, in znižuje nivo sladkorja v krvi, poznavalci so si nekdaj kuhano cikorijo v solati pripravljali kot blagodejno jed proti zaprtju. Grenčine vsebujejo vsi deli rastlin, listje, korenine in seme.
Kava iz pražene cikorije
Nekdaj so za nadomestek kave doma pražili posušene korenine, ponekod tudi seme divje ali gojene cikorije. Korenine za ta namen je najbolje izkopati od marca do maja ali jeseni.
Gojenje cikorije
Kot navajajo na spletni strani Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, je najboljši čas za setev cikorije na prosto julija, takrat posejane sadike v namenskih platojih s celicami pa presajamo avgusta. Priporočljiva razdalja sajenja je 45 cm x 45 cm, tako da zagotovimo rastlinam, ki se razrastejo zelo bujno, zadosten življenjski prostor in se izognemo boleznim.
Podobno kot radič ima cikorija rada s hranili dobro založena tla, na Primorskem prezimi, na celini pa je gredo pred zimskimi temperaturami priporočljivo zaščititi s plastenjaki. Liste obiramo jeseni in pozimi ali podolgovate zbite rozete spodrežemo v celoti. Belušna cikorija naredi odebeljene poganjke navadno od srede oktobra naprej.
Uporaba
Pogosteje kot sveže uživamo kuhane cikorijine liste, ki ih pripravimo v solati z dodatki po želji (česna, kuhanega krompirja, fižola ali kuhanih jajčk, oljčnega olja in jabolčnega ali vinskega kisa). Listi ali odebeljeni pojanjki (ti imajo manj grenčin) se uporabljajo tudi popraženi, kot dodatek k rižotam ipd.