V Slovenskih Konjicah bo danes prvi v nizu posvetov o uveljavljanju načela kratkih verig v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih, s katerim bi rad direktorat za varno hrano vzpodbudil javne zavode, da bi hrano naročali iz lokalnega okolja.
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje z načelom kratkih verig posega na področje, kjer se v letu dni obrača približno 110 milijonov evrov. Toliko denarja porabijo za hrano ne le v šolah in vrtcih, ampak tudi v domovih za ostarele, bolnišnicah, policiji in vojski. S projektom kratkih verig bi radi povezali pridelovalce, predelovalce in porabnike - javne zavode, kjer je po ocenah preveč uvožene hrane, ki je sicer cenovno ugodna.
Uporaba lokalno pridelane hrane bi prinesla tudi delovna mesta
Sekretar za varnost in kakovost na Direktoratu za varno hrano Marko Vizjak je prepričan, da je sveža hrana iz lokalnega okolja bolj kvalitetna. »S tem bi zagotovili tudi podporo kmetom na tem območju, ki bi z javnimi zavodi dobili stalne naročnike.«
Kaj vse bi prinesla uporaba lokalno pridelane hrane, si lahko preberete v današnji tiskani izdaji Dela ali na www.deloindom.si.