Rukvice se razlikujejo po velikosti in obliki listov, pa tudi po pikantnosti okusa. Slednji je resda odvisen od tal in vremenskih razmer, razlikuje pa se tudi glede na botanično vrsto rastline. Na vrtovih najpogosteje sejemo navadno rukvico z botaničnim imenom Eruca sativa in divjo rukvico Diplotaxis tenuifolia (tenkolistni dvoredec), ki ga pri nas in v sosednjih obmorskih krajih najdemo tudi v naravi. Druga vrsta ima drobnejše seme, bolj narezljane liste z močnejšim okusom, razliko pa najbolj opazimo, ko uide v cvet: navadna rukvica cveti belo, divja pa rumeno. Poleg tankolistnega dvoredca (D. tenuifolia) raste pri nas v naravi še obzidni dvoredec (D. muralis), ki pa se zaradi manjše količine listov redkeje prideluje kot vrtnina.
Rukvico lahko sejemo v zelo hladno zemljo, takoj ko je ta primerna za obdelavo. Kali hitro, najpozneje v tednu dni. Velja za rastlino kratkega in hladnega dne, zato jo sejemo spomladi in spet jeseni, od začetka septembra do konca oktobra. Poleti slabše raste, hitro gre v cvet, poleg tega jo takrat bolj nadlegujejo bolhači. Strokovnjaki priporočajo, da je ne sejemo povprek, pač pa v vrstice, da lahko zemljo med njimi rahljamo, česar bolhači ne marajo. Režemo jo že kake štiri tedne po setvi.
Zakaj je pomembno upoštevati sorodstvene vezi rukvice s križnicami? Zato, da laže kolobarimo in je ne sejemo na površino, kjer so prej rastle njene sorodnice redkvica, redkev, azijske listnate solatnice (mizuna, tatsoi, mibuna, red giant …), pa tudi oljna ogrščica, repa, koleraba, zelje in ohrovti. Če se bomo ognili sejanju na iste površine, bomo imeli manj težav s škodljivci. Med njimi je pri rukvici najpomembnejši kapusov bolhač, ki v najeda nežne liste v obliki okroglih luknjic.
Proti bolhačem, majhnim hroščkom, si pomagamo z več ukrepi: tla ne smejo biti izsušena in zaskorjena, saj imajo bolhači radi sušo in vročino. Pomembno je plitko okopavanje med vrsticami in redno zalivanje z zalivalko. Za bolj rahla tla pomaga prekrivka, na primer iz slame. Luknjic v listih rukole bo veliko manj, če bomo gredico s posevkom preko lokov pokrili z vrtno kopreno in jo pri tleh dobro zatesnili. Bolhače odganjajo tudi izločki nekaterih vrtnin in zelišč, kot so solata, timijan in špinača, listi črnega bezga in paradižnika.