Magnezij je ključen element od začetka razvoja rastlin, od klitja, pa vse do zadnjega pobranega plodu.
Pri pomanjkanju magnezija opazimo na rastlini naslednje spremembe:
Magnezij dodamo že pri setvi ali presajanju. Nato pa bodimo pozorni na prvo oblikovanje cvetov. Takrat drugič dodamo magnezij in še tretjič, ko se začnejo oblikovati plodovi. Ker traja obdobje cvetenja in formiranja plodov pri papriki in paradižniku tako rekoč od junija do konca avgusta, pri papriki lahko še dalj, redno spremljamo potek nastanka novih cvetov in razvoja novih plodov in v skladu s tem dodajamo magnezij. Sicer pa se držite navodil na pripravkih, ki jih kupite. Pripravki bodo najhitreje dosegli učinek, če jih dodajate s škropljenjem prek listov. V vrtnarskih trgovinah boste našli kar nekaj pripravkov z magnezijem. Eden izmed njih je tudi grenka sol.
PREBERITE ŠE: PRVA POMOČ PRI RAZBARVANJU LISTOV
Grenka sol je naravni mineral, magnezijev sulfat (MgSO4). Vsebuje 10 odstotkov magnezija in 13 odstotkov žvepla. Odkrili so jo v angleški pokrajini Epsom, zaradi česar jo velikokrat najdemo kar pod imenom epsomska sol. Magnezijev sulfat v zemlji razpade na vodo, magnezij in žveplo. Je pH nevtralen in ne vpliva na kislost tal.
Kalcij je poleg glavnih hranil dušika, fosforja in kalija četrto pomembno rastlinsko hranilo. Njegova vloga pri rasti in razvoju rastlin je nepogrešljiva:
Preveč ali premalo dušika v tleh ovira sprejem kalcija. Gnojenje z organskimi gnojili je treba uskladiti s potrebami rastlin.
Pomanjkanje kalcija prepoznamo po več znakih:
Pomanjkanje kalcija lahko opazimo tudi pri bučkah, bučah in kumarah, kjer se mladi plodovi sušijo od konca ploda do peclja.
Zaradi pomanjkanja kalcija se lahko tla tudi zakisajo. Preobilno gnojenje s kalcijem zmanjšuje dostopnost kalija, železa, fosforja, bora, cinka in bakra. Za dobro absorpcijo kalcija morajo imeti rastline dobro razvit koreninski sistem, zato jih ne sadimo v prehladno zemljo. Ves čas mora biti na voljo tudi voda.
Kalcij začnemo pri papriki in paradižniku dodajati, takoj ko opazimo prve plodove. Nadaljujemo ob vsakih na novo nastalih plodovih. Obarvanje plodov je naslednji znak za novo dodajanje kalcija. Najučinkovitejše bo dodajanje kalcija preko listov, torej s škropljenjem. Škropimo zgodaj zjutraj, da se bodo rastline najhitreje posušile in ne bo nevarnosti za razvoj bolezni.
Poleg kupljenih kalcijevih pripravkov si lahko pomagamo tudi s koprivo, preslico, mlekom, sirotko in jajčnimi lupinami.
PREBERITE ŠE: BIOLOŠKI ODPADKI SO UPORABNI ŠE ZA KAJ DRUGEGA
Koprivo ali preslico namočimo za 24 ur, nato pa škropimo po rastlinah z razredčenim pripravkom z vodo v razmerju 1 : 1.
Zmešamo 3 dcl domačega, svežega, polnomastnega in nepasteriziranega mleka ali sirotke s 7 dcl kamiličnega čaja. Če nimamo domačega mleka, uporabimo ekološko kupljeno, vendar naj bo nepasterizirano. Tega zmešamo s čajem v razmerju 1 : 1. Pripravek deluje tudi proti boleznim.
Jajčne lupine vsaj za teden dni namočimo v vodi. S tekočino škropimo. Drobljene lupine ob dodajanju v sadilno jamico ne bodo pomagale.