Kmetijskim gospodarstvom na voljo 15 milijonov evrov za naložbe

9. 4. 2018 | Besedilo: K. Ž./STA

podpore, razpis, kmetijstvo

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je 30. marca v uradnem listu objavilo več javnih razpisov za podore v kmetijstvu. Med njimi je nov razpis za podporo naložbam v kmetijska gospodarstva za letos, namenjene prilagoditvi na podnebne spremembe. Na voljo je 15 milijonov evrov, vloge pa bodo zbirali od 23. aprila do 18. julija.

Nepovratno podporo bodo lahko dobile naložbe v nakup in postavitev mrež proti toči, nakup in postavitev rastlinjakov za pridelavo v tleh in pripadajoče opreme, ureditev trajnih nasadov z vidika uvajanja tržno primernejših sort in izboljšanja tehnologije pridelave ter ureditev zasebnih namakalnih sistemov, ki imajo enega uporabnika, ter nakup in postavitev namakalne opreme, ki je lahko samostojna naložba.

Od skupno 15 milijonov evrov razpisanih nepovratnih sredstev bo en milijon evrov namenjen za naložbe nosilcev majhnih kmetij, devet milijonov evrov za fizične osebe, razen samostojne podjetnike posameznike in nosilce majhnih kmetij, ali za skupine kmetov, ki izvajajo kolektivne naložbe, pet milijonov evrov sredstev pa za naložbe samostojnih podjetnikov posameznikov in pravnih oseb.

Ministrstvo je objavilo tudi javni razpis za odpravljanje zaraščanja na zemljiščih, ki so po namenski rabi opredeljena kot kmetijska zemljišča in so bila na 18. junij 2011 opredeljena z vrsto dejanske rabe kmetijsko zemljišče v zaraščanju, a zaraščanje še ni bilo odpravljeno. Do podpore so upravičena tudi zemljišča, ki so sedaj po dejanski rabi opredeljena kot gozd. Po navedbah ministrstva je zemljišč, ki izpolnjujejo pogoje po tem razpisu, okoli 13.000 hektarjev.

Odpravljanje zaraščanja se izvaja z agromelioracijskimi deli, kot so krčitev grmovja in dreves, izravnava zemljišča in odstranitev kamnitih osamelcev. Podporo bodo dodelili samo za tiste površine, na katerih bodo dejansko opravljena agromelioracijska dela. Pomoč bo izplačana kot enkratni pavšalni znesek 3000 evrov na hektar zemljišča oz. sorazmerno površini, na kateri je bil odpravljeno zaraščanje. Najmanjša površina, za katero se dodeli pomoč, je 0,3 hektarja, ki je lahko seštevek večjega števila manjših površin, pri čemer posamezna zaraščena površina, na kateri se odpravlja zaraščanje, ne sme biti manjša od 0,1 hektarja. Na voljo je 700.000 evrov, razpis pa bo odprt od 16. aprila do zaprtja.

Objavljena sta tudi javna razpisa za finančno pomoč za nadomestilo škode zaradi požara ali strele na kmetijskem gospodarstvu v letu 2018 ter finančno pomoč ob smrti, invalidnosti ali nezmožnosti za delo v letu 2018.

Okvirna višina razpisanih nepovratnih sredstev po prvem razpisu je do 15.000 evrov, predmet podpore pa je finančna pomoč za blažitev poslabšanja ekonomskega položaja kmetijskih gospodarstev zaradi nepredvidljivega škodnega dogodka na kmetijskem gospodarstvu.

Okvirna višina razpisanih nepovratnih sredstev po drugem razpisu pa je do 100.000 evrov. Zainteresirani pa bodo finančno pomoč koristili za blažitev poslabšanja ekonomskega položaja kmetijskih gospodarstev, ki so organizirane kot kmetije, zaradi škodnega dogodka, ki prizadene nosilca ali člana kmetije.

Rok za oddajo vlog po teh dveh omenjenih razpisih začne teči peti dan po objavi in bo trajal vse do zaprtja razpisov.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE