Med rastlinskimi pridelki so se lani najbolj zvišale cene krompirja, ki so v povprečju narasle za 29,2 odstotka. Višje so bile tudi cene sadja (za 5,8 odstotka) in vina (za 4,4 odstotka).
Tudi cene industrijskih rastlin so bile v povprečju višje (za 7,4 odstotka), vendar le zaradi višje povprečne cene hmelja. Povprečna cena oljne ogrščice in povprečna cena buč za olje sta bili namreč nižji kot leto prej, so ta teden pojasnili na statističnem uradu.
Cene žit in zelenjadnic so bile v povprečju nižje, in sicer cene žit za 11,7 odstotka, cene zelenjadnic pa za 3,2 odstotka. Med žiti se je najbolj znižala cena pšenice, med zelenjadnicami pa so na znižanje najbolj vplivale nižje povprečne cene zelja, solate in stročjega fižola.
Med živalskimi proizvodi pa so se opazno znižale cene odkupljenega mleka, ki so upadle za 11,4 odstotka na 26 centov za liter. Povprečna cena jajc je bila nižja za 0,9 odstotka.
Cene živali za zakol so se znižale za 2,1 odstotka, od tega so bile cene goveda v povprečju nižje za 2,8 odstotka, cene perutnine za 1,7 odstotka in cene prašičev za 1,3 odstotka.
Lani so se v povprečju znižale tudi cene inputov, in sicer v povprečju za 1,7 odstotka. Statistiki z indeksom cen inputov spremlja gibanje cen proizvodov in storitev za tekočo porabo, med drugim cene semen poljščin, gnojil in krmil, ter za investicije v kmetijstvu. Vrednost kazalnika je sicer upadla že tretje leto zapored.