Na novih razpisih za kmetijstvo na voljo dobrih 23 milijonov evrov

8. 1. 2019 | Besedilo: K. Ž./STA

nepovratna sredstva, kmetijstvo

Ministrstvo za kmetijstvo je 28. decembra v uradnem listu objavilo razpisa za naložbe v kmetijska gospodarstva in v predindustrijsko predelavo lesa ter razpisa za ukrep sodelovanje, ki med drugim predvideva podporo pilotnim projektom za razvoj novih proizvodov. Skupna višina razpisanih sredstev za štiri razpise je dobrih 23 milijonov evrov.

V okviru razpisa za podporo naložbam v kmetijska gospodarstva bodo med drugim podprli ureditev hlevov, ureditev greznic in čistilnih naprav, gradnjo objektov za skladiščenje živinskih gnojil ter nakup in postavitev mobilnih objektov in gradnjo kompostarn.

Kot so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, bodo do podpore upravičeni stroški naložb, ki bodo nastali po oddaji vloge na javni razpis, ter splošni stroški, ki so nastali po 1. januarju 2014.

Od skupno 8,1 milijona evrov razpisanih nepovratnih sredstev bo pol milijona namenjenih za naložbe nosilcev majhnih kmetij, 4,6 milijona evrov sofinanciranju naložb fizičnih oseb razen samostojnih podjetnikov posameznikov in nosilcev majhnih kmetij ali pa sofinanciranju naložb skupin kmetov, ki izvajajo kolektivne naložbe. Preostalih tri milijone evrov bo namenjenih sofinanciranju naložb s. p. posameznikov in pravnih oseb.

Višina podpore, ki jo lahko pridobijo upravičenci za izvedbo naložb, znaša 30 odstotkov upravičenih stroškov naložbe. Ta višina se lahko pri določenih investitorjih, med drugim pri mladih kmetih in socialnih omrežjih, za nekaj odstotnih točk poveča.

Upravičenci, ki so mala, srednja in velika podjetja, lahko v celotnem programskem obdobju 2014-2020 iz tega podukrepa pridobijo do 1,75 milijona evrov javne podpore. Upravičenci lahko vlogo v elektronski sistem vložijo od 21. januarja do 20. marca 2019.

Sredstva na razpisu za naložbe v predindustrijsko predelavo lesa bodo namenjena vzpostaviti novih obratov za pred industrijski obseg predelave lesa, ki bodo poleg žagarske ali druge dejavnosti opravljali tudi aktivnosti, kot so npr. sušenje lesa, impregnacija lesa in predelava lesnih ostankov.

Višina podpore, ki jo lahko pridobijo upravičenci za izvedbo naložbe, znaša 40 odstotkov upravičenih stroškov naložbe. Najnižji znesek javne podpore znaša 3500 evrov na vlogo, upravičenec pa lahko v celotnem programskem obdobju 2014-2020 iz naslova te operacije pridobi največ pol milijona evrov javne podpore.

Od skupno sedem milijonov evrov razpisanih nepovratnih sredstev bo 3,5 milijona evrov namenjenih za nosilce kmetij z registrirano dopolnilno dejavnostjo, 3,5 milijona evrov pa za gospodarske družbe, zadruge in samostojne podjetnike posameznike. Upravičenci lahko vlogo za ta razpis v elektronski sistem vložijo od 21. januarja do vključno 23. aprila 2019.

Ministrstvo je objavilo tudi dva razpisa iz ukrepa sodelovanja. Cilj teh dveh razpisov je podpreti pilotne projekte in projekte Evropskega partnerstva za inovacije (EIP) s ciljem razvoja novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij na področju kmetijstva, živilstva ali gozdarstva ter prilagajanja podnebnim spremembam, prenosu znanj v prakso ter razširjanju rezultatov projektov, so zapisali na ministrstvu.

Za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij je namenjen izvedbi pilotnih projektov in projektov EIP je razpisanih pet milijonov evrov nepovratnih sredstev, od tega en milijon za pilotne projekte, štiri milijone evrov pa za projekte EIP. Za izvedbo pilotnega projekta se na posamezno vlogo na javni razpis lahko dodeli podpora, ki znaša od 15.000 do 75.000 evrov. Za izvedbo projekta EIP se na posamezno vlogo na javni razpis lahko dodeli podpora od 75.000 do 350.000 evrov.

Za ukrepe s področja okolja in podnebnih sprememb pa je razpisanih tri milijone evrov nepovratnih sredstev, od tega 600.000 evrov za pilotne projekte in 2,4 milijona evrov za projekte EIP. Za izvedbo pilotnega projekta se na posamezno vlogo na javni razpis lahko dodeli od 5000 do 45.000 evrov podpore, za izvedbo projekta EIP pa na posamezno vlogo od 45.000 do 250.000 evrov.

Upravičenci lahko vlogo na oba javna razpisa v elektronski sistem vložijo od 21. januarja do 19. aprila 2019.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE