Objavljeno: 10. 5. 2022
| Avtor: J. B.
| Foto: Elena Koromyslova/Shutterstock
Če ste solatar, za katerega ni pravega kosila brez sklede sveže solate, ali če v svojem vrtu z vsako setvijo preizkušate nove sorte te vrtnine, potem vas bo gotovo zanimalo, kakšne vrste solate se poje največ na svetu. V nadaljevanju smo se omejili le na pravo solato (Lactuca sativa) in ne morda na endivijo in radič, ki sta njena bližnja sorodnika, ter na rukolo ali motovilec, ki z njo sploh nista v sorodu. Danes se za prodajo goji več kot tisoč sort solate, nešteto pa je tudi domačih različic, ki niso registrirane kot sorte.
Objavljeno: 10. 5. 2022
| Avtor: J. B.
| Foto: KatMoy/Shutterstock
Glavnata ledenka – Ledenke, pomladne in poletne krhkolistne solate, ki naredijo sklenjene glave, so pri Slovencih med najbolj priljubljenimi, pomislimo le na ljubljansko in dalmatinsko ledenko. Tudi v svetovnem merilu – in solato gojijo na vseh celinah razen na Anktratiki – se poje največ prav ledenke. V tej skupini je sort na pretek, od različnih odtenkov zelene do takšnih z rdečim nadihom. Ledenke so znane pod skupnim imenom iceberg, v angleško govorečem svetu trudi kot cripshead. Toda ali jo tudi pri vas čistite tako, da jo narežete kot zelje? Kaj pa morebitni polžki?
Objavljeno: 10. 5. 2022
| Avtor: J. B.
| Foto: Evgeny Karandaev/Shutterstock
Romanska solata – V svetovnem merilu je zelo priljubljena tudi romanska solata, ki ima krhke, hrustljave liste z opaznimi žilami, odrasle glavice so sklenjene, a po obliki podolgovate, podobne štruci ali štručki. Velikost variira glede na sorto. Poznamo zelenolistne, rdečelistne in zelene z rdečimi lisami, vse pa imajo v primerjavi z ledenkami slajši, bolj blag okus. Zelo so priljubljene za solate (denimo cezarjevo!) in sendviče. Romansko solato lahko sejemo in sadimo tudi čez poletje, saj ni občutljiva na vročino. Pri nas se med drugim dobijo zelene sorte z rumeno sredico corsica, little gem ali rdečkasta ovired.
Objavljeno: 10. 5. 2022
| Avtor: J. B.
| Foto: JIANG HONGYAN/Shutterstock
Belušna ali stebelna solata – Nadaljujemo s tipom solate, ki se sicer po skupnem pridelku ne uvršča na tretje mesto, a je zelo priljubljen na Kitajskem, kjer se delež vse pridelane solate v svetovnem merilu že približuje 60 odstotkom. To je stebelna ali belušna solata (Lactuca sativa var. angustiana), ki jo gojijo predvsem zaradi odebeljenega, dolgega stebla, ki se uživa surovo ali kuhano. Užitni so tudi listi, ki so, z izjemo mladih, vrhnjih, grenkega okusa. Seveda jo lahko pridelamo tudi pri nas. Sejemo jo lahko od marca do junija, v toplejših krajih pa tudi jeseni, kjer prezimi podobno kot zimske sorte solate.
Objavljeno: 10. 5. 2022
| Avtor: J. B.
| Foto: ffolas/Shutterstock
Mehkolistna solata – Tretje po priljubljenosti so mehkolistne solate, ki v odraslosti prav tako naredijo rahlo glavo, njihovi listi so blagega okusa in zelo nežni, zato so tudi nekoliko občutljivejše za spravilo. Tako kot je pri nas znana zelena »puterca«, tudi po svetu čislajo podobne sorte, ki jim pravijo maslena, bostonska solata bibb idr. Sortni nabor je velik, nekatere različice imajo tudi rdečkaste liste. Pri nas se sejejo jeseni (zimska sorta nantes) ali zgodaj spomladi (majska kraljica).
Objavljeno: 10. 5. 2022
| Avtor: J. B.
| Foto: Geo-grafika/Shutterstock
Listne solate, rezivke – Čedalje bolj priljubljena je zelo velika skupina solat, ki med rastjo ne oblikujejo glavic, temveč rastejo listi iz rozete ob steblu, tako da jih je mogoče večkrat zapored odrezati ali pa od zunaj navznoter obirati. Te sorte so večinoma blagega okusa, listi imajo različno nazobčane liste, barve variirajo od svetlo zelene do temno rdeče v nešteto kombinacijah. V prodaji je zelo priljubljena slikovita mešanica različnih sort. Različica, predstavljena na fotografiji, je katalonska zelena solata, ki ji postopoma obiramo močno narezane liste.
Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?
S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij,
s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine,
ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo,
da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.