Čas je za setev poletnih sort solate
16. 5. 2019 | Besedilo: J. B.
Solata spada med najstarejše in še vedno najpomembnejše vrtnine na slovenskem zelenjavnem vrtu. Pri zelenjadarjih, ki jo pridelujejo za prodajo na trgu, in vrtičkarjih so med najbolj priljubljenimi avtohtone sorte, katerih seme je mogoče kupiti, poleg njih pa tudi domače, katerih seme na domačijah ali v družinah s semenitvijo ohranjajo iz leta v leto.
Od njih je najbolj široko znana ljubljanska ledenka (sorta leda je njena izboljšana različica), tu so tudi posavka in vegorka, bistra ter sorti s primorskega konca tolminka in belokriška. Katere sorte je njihova solata, bolje vedo vrtičkarji, ki jo pridelujejo iz semena, in tisti, ki kupujejo sadike točno določenih, njim ljubih sort. Na trgu sadik so namreč pogoste tudi novejše tuje sorte z manj znanimi imeni, medtem ko nam v marsikateri vrtnariji pri nakupu sadik ne znajo postreči s tem podatkom niti to ni zapisano na lončkih. Pa si ga je vredno zapomniti, da bomo lahko na podlagi izkušenj v prihodnjih sezonah izbrali tiste, katerih pridelava nam je šla dobro od rok in katerih okus se nam je priljubil.
Solata je tako priljubljena, ker jo je preprosto pridelovati, hitro raste in daje pridelek od pozne pomladi do pozne jeseni. Zanjo pa je značilno, da ne prenaša visoke vročine poleti, zato jo ta čas pogosto nadomeščamo z drugimi rastlinami. Za njeno rast in oblikovanje glavic ali rozet je optimalna temperatura med 15 in 20 °C. Temperature nad 25 °C upočasnijo rast, nad 30 °C pa jo ustavijo in spodbudijo nastavek cvetnega stebla. Solata slabo prenaša pomanjkanje vlage, dobi slabši okus in tudi hitreje požene v cvet.
Vseeno pa poznamo nekaj sort za poletno pridelavo. Medtem ko je sredi maja denimo najpoznejši čas za uspešne setve ljubljanske ledenke (za sadike imamo še malce časa), lahko pozneje sejemo ledo, ki so jo iz sorte ljubljanska ledenka selekcionirali glede na pozno uhajanje glav v cvet. Velja, da od sredine maja že sejemo poletne sorte (pravi se jim poletne, ker jih takrat pobiramo), med njimi so krhkolistne solate unicum, dalmatinska ledenka, great lakes, canasta, gentilina, romanska zelena in rdeča solata (sorta zelene je npr. corsica, rdeče pa ovired), od mehkolistnih sort pa atrakcijo.
Ponudniki semena za sorto canasta denimo navajajo, da je primerna tako za spomladansko, poletno kot jesensko pridelavo, saj je odporna proti uhajanju v cvet, kakor tudi nižjim spomladanskim in jesenskim temperaturam. Sicer pa velja, da lahko proti koncu poletja, ko kaljenja semena ne preprečujejo več zelo visoke temperature, spet sejemo spomladanske sorte, kot so na primer ljubljanska ledenka, belokriška, tolmika, bistra … Čas za setev zimske solate, ki jo bomo jedli zgodaj spomladi (pozno jeseni ali februarja bomo sadike razsadili), je konec avgusta in septembra. Med njimi so mehkolistne sorte nansen, zimska rjavka, krhkolistne posavka, vegorka in pariška.
PREBERITE ŠE: Avtohtone sorte solate: Priljubljenost domačih ledenk