Leča (Lens culinaris) je enoletna metuljnica. Strok je majhen, kratek in vsebuje od eno do tri majhna sivkasto-rumena semena. Dozori v približno 100 dneh po setvi, ko se stroki obarvajo. Rastlina ni zahtevna, daje dober pridelek tudi na slabših tleh. Potrebuje veliko toplote. Leča je zelo aromatična, sploh njena lupina. Leče ne namakamo, kuhamo pa jo z zelišči od 20 do 40 minut. Uporabljamo jo predvsem za juhe in enolončnice.
Seme sejemo na prosto maja, ko temperatura zemlje ne pade pod 10 stopinj Celzija. Pridelek pa pobiramo julija ali avgusta. Sejemo v vrste okrog 5 cm narazen, vrste pa naj bodo od 30 do 40 cm vsaksebi.
Čičerika (Cicer arietinum) je toplotno zelo zahtevna stročnica, ki dobro prenaša suha in vroča poletja. Stroki so majhni, okrogli, napihnjeni in bledo rumene barve, vsebujejo dve veliki zrni. Dozori v 90 do 120 dneh po setvi. Njeno izredno okusno zrnje uživamo podobno kot fižol. Pred kuhanjem jo v vodi namakamo od 12 do 48 ur. Odcejeno kuhamo najmanj dve uri v veliko vode, nesoljeno, z zelišči, čebulo in nekaj stroki česna.
Semena sejemo na prosto šele v sredini maja, ko so tla ogreta vsaj na 15 stopinj Celzija, in sicer v vrsto 5 cm narazen, med vrstami pa naj bo od 30 do 40 cm razdalje. Pridelek lahko pričakujemo avgusta ali septembra.