Vrtnarska sezona se z jesenjo približuje koncu. Vroče poletje z občasnimi padavinami je prineslo vsem družinam bogat pridelek. Ker pa se poljine praznijo, smo se že lotili jesenskega sajenja solatnic, čebulnic in kapusnic. Vrtnine so precej izčrpale zemljo, zato je prvo delo priprava gredic za nove rastline. Za solatnice in kapusnice smo zato dodali namensko organsko gnojilo za solato, zelje, cvetačo ... Nekatere poljine bodo ostale prazne, ker moramo upoštevati zahteve kolobarja, zato jih bomo založno pognojili z organskim gnojilom Plantella Organik in tako poskrbeli za tvorjenje humusa in obogatitev zemlje s hranili za pomlad.
Velik pridelek v Mariboru
Vrt na Vrhniki že prvo leto zelo uspešen
Vrt je presegel tudi vsa pričakovanja družine Remškar z Vrhnike, saj so ga v začetku letošnje sezone uredili popolnoma na novo. S kakovostnim organskim gnojilom smo zagotovili odlične razmere za rast in razvoj rastlin. S tem ko smo vrtnine razporedili v pravilen kolobar, smo ustvarili podlago za vsa prihodnja leta vrtnarjenja. Skupaj z družino smo strokovnjaki Kluba Gaia vrtu dali podobo uporabnega okrasnega vrta, saj ga obkroža cvetoča obroba. Uporabili smo koristne cvetice, kot so ognjič, kapucinke in žametnice, ki od vrtnin odganjajo bolezni in škodljivce.
Pridelek je bil po besedah družine navdušujoč. Tudi na Vrhniki so sproti tehtali zelenjavo in njihovi podatki so takšni: 12 kg krompirja, 10 kg bučk, 3 kg blitve, 2 kg nadzemne kolerabice, skoraj 2 kg brokolija, prav tako stročjega fižola in redkvice. Poleg tega je bilo kar nekaj jajčevcev, paprike, čebule in veliko zelišč (peteršilj, bazilika, žajbelj, ki so jih pobirali sproti). Skupaj 40 kilogramov pridelka. Jagod pa jim niti ni uspelo tehtati, saj jih je hčerka z veseljem sproti zobala. Ker za vrt ni dobro, da je prazen, sta se na njem že znašla zimska solata in radič, druge solatnice, kapusnice in špinačnice še pridejo, takoj ko bodo pospravili poletni pridelek.
Bujno tudi na balkonu in šolski terasi
Čeprav so bili člani družine Mahkota pogosto zdoma, je njihov vrt na balkonu uspeval zelo dobro. Z užitkom so kuhali iz sveže nabrane zelenjave, nekaj blitve in špinače so tudi zamrznili, zelišča pa posušili. Iz bazilike so pripravili domač pesto, iz jajčevcev namaz s tahinijem, kumare, paradižnik, solato pa so pojedli sproti. Enako kot Julija na Vrhniki je jagode pridno trgala mala Maša. Vrt je še kar poln, v mrazu pa bodo zelišča prestavili v zaprt prostor, da bodo vedno na voljo sveža.
Na srednji trgovski šoli v Ljubljani so dijaki že pred počitnicami pridno nabirali zelišča in jih sušili, enaka naloga jih je čakala tudi zdaj. Med poletnimi počitnicami je bilo sicer precej vroče, kljub temu pa so jih počakali krompir, šalotka, jagode, tudi paradižnik in paprika, ki še vedno lepo dozorevata in se debelita. Nad vrtom na terasi so vsi navdušeni, zato so se odločili, da ga bodo še povečali. V visoka korita nameravajo presaditi jagode in posejati različne solatnice. Prostor pa bo tudi za zimski česen.