
Motne in bele madeže na posodah iz nerjavečega jekla lahko marsikdo dojema kot znak slabe higiene ali obrabe. A v resnici nimajo prav nobene povezave z vašo čistočo ali kakovostjo posode. Razlog namreč tiči drugje. Glavni krivec za moten videz posode je namreč povsem vsakdanja snov, ki jo uporabljamo zares čisto vsak dan. Voda. Ali bolj natančno, trda voda.
Trda voda vsebuje visoko koncentracijo raztopljenih mineralov, predvsem kalcija in magnezija. Koncentracija je odvisna od geografske lege črpališča, pa tudi kakovosti vodovoda. Če živite na območju z apnenčasto podlago, je verjetno, da pri vas iz pipe teče precej trda voda.
Ko to vodo segrevamo, bodisi v kuhalniku, pomivalnem stroju ali loncu, pride do pojava, kjer se kalcijev karbonat začne iz vode izločati in se nalagati na površine. Tako nastanejo apnenčasti madeži. Na posodah iz nerjavečega jekla so opazni kot bel, moten kredast premaz, ki se kljub trdemu drgnjenju zlepa ne da odstraniti z običajnimi sredstvi za pomivanje.
Takšne madeže še posebej pogosto opazimo na posodah iz nerjavečega jekla. Čeprav je to znano po svoji vzdržljivosti, toplotni prevodnosti in odpornosti proti rjavenju, ima tudi posebno gladko površino, ki je bolj dovzetna za opazne usedline. Ko trdo vodo segrevamo v nerjaveči posodi, se na njenem dnu in stenah hitro začnejo kopičiti mineralne usedline.
Pomivalni stroj prav tako prispeva k tej težavi. Ko se posoda suši pri visokih temperaturah, voda kaj hitro izpari, minerali pa ostanejo na površini in počasi tvorijo tanek bel film. Slednjega navadno opazimo predvsem na kozarcih.
Mineralna obloga sicer ni zdravju nevarna, vseeno pa je (vizualno) moteča. Znebimo se je tako, da posode oziroma kozarce namočimo v vodo, ki smo jo zmešali z belim kisom. Pustimo, da se namakajo uro ali več ter na koncu vse skupaj dobro operemo še s toplo milnico.