Pravi čas za spravilo česna

10. 7. 2022 | Besedilo: J. B.

čese, pobiranje, skladiščenje, stroki, čebulnice

V začetku julija je čas za spravilo zgodnjih sort česna.

Mnogi vrtičkarji pustijo česen na gredah predolgo, zaradi česar glavice že ob izkopavanju ali pozneje počijo in razpadejo na stroke. Takšen česen pa se slabše skladišči.

Videz česna ob pobiranju

Česen pobiramo, ko je še tri četrtine rastline zelene in ko se pri sortah brez cvetnega stebla zmehča njen vrat. O tem je težko presoditi, ne da bi kakšnega izpulili. Za izkop je primeren, ko se na glavici izrazito izbočijo stroki.

Čas pobiranja

Okviren čas za pobiranje pridelka jesenskih sort je konec junija (najzgodnejše sorte) in prva dekada, za spomladanske pa en mesec pozneje. Sorte česna, ki naredijo svetno steblo, pobiramo avgusta.

Način pobiranja

Česna nam ni treba puliti, saj je tako več možnosti, da se (posebej pri presušenih rastlinah) pecelj odtrga in stročki v glavici razrahljajo, kar zmanjša obstojnost. Najbolje ga je iz tal dvigniti z vilami. Pobiramo ga, ko je zemlja suha in se ne sprijema, ko se sama osuje z glavice.

Sveže pobran česen Česna  ne pobiramo, ko so stebla povsem suha in razpadla, temveč ko so rastline še tri četrt zelene. Foto. Kobzev Dmitry/Shutterstock

Sušenje

Česen najprej posušimo, šele potem ga skladiščimo. Sušimo na zraku, v senci, obešenega v šopke, ali na mrežasti ali letveni, od tal dvignjeni podlagi. Tako se bo bolje posušil kot v debelih plasteh na tleh. Suši se zelo počasi, v suhi senci mesec dni.

Rezanje koreninic, stebel

Šele ko je česen suh, porežemo odvečne dele stebla (vrat pustimo) in koreninice. Resda so koreninice takrat trše, a tako počnemo zato, ker je pri svežem česnu precejšnja možnost, da bi raznašali morebitne glivične okužbe na glavico (glivične bolezni na listju, ne samo rja, so na vrtovih pogoste).

Spravilo

Česen se najbolje hrani v hladnem, zračnem prostoru v obešenih mrežastih vrečkah, zračnih zabojčkih ali v obešenih venčkih, nikakor v PVC-vrečkah ali hladilniku.

Poraba

Najprej porabimo jesenski česen, ki zdrži manj časa, potem šele glavice spomladanskih sort.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE