Sladki krompir (Ipomoea batatas), ki mu drugod po svetu sweet potato, Suskartoffel, batata, patata americana ali patata, Izhaja iz ekvatorjalnega dela Južne Amerike, zato je rastlina kratkega dne, ki cveti jeseni. Kot tropska rastlina potrebuje precej toplote, zato pri nas na prostem uspeva le primorskem delu. Veliko ga gojijo v toplih predelih Južne Amerike, Azije in Afrike, pri čemer je za te dežele značino, da v nižinskih predelih sadijo sladki, nad npr. 2000 m nadmorske višine, kjer je hladneje, pa navaden krompir.
Podobnost sladkega krompirja z okrasnim lepim slakom, ki krasi tudi naše vrtove, lahko opazimo že po videzu njegovih nadzemnih delov. Njegovi trobentasti cvetovi so lahko različnih barv, listi pa so srčasti. Gojijo ga predvsem zaradi podolgovatih, pecljatih gomoljev oz. na obeh koncih zoženih korenov, bogatih s sladkorjem in ogljikovimi hidrati. Njihovo meso je belo, rumeno ali rožnato. Kot špinača so porabni so tudi mladi listi in poganjki. Vsebuje velike količine mineralov (K, Ca, Mg, Fe) in vitaminov (A, B, C, E) ter je primeren za oskrbo človeškega telesa z antioksidanti. Ima tudi veliko betakarotena in vitamina E. Zelo primeren je za sladkorne bolnike, saj zaradi ugodne kemijske sestave upočasni absorpcijo.