Šparglji: Letina najbolj prizadeta na Primorskem, drugod tri tedne pozneje

23. 4. 2021 | Besedilo: Julijana Bavčar

kmetija Ramovž, kmetija Ušaj, pozeba, šparglji

Med obiskom tržnice ste doslej zaman iskali v Sloveniji pridelane šparglje. Če prvi aprilski teden države ne bi prizadela pozeba, bi ta čas predstavljali najlepši del ponudbe. Pri pridelovalcih iz osrednje Slovenije in Primorske smo preverili, ali je vreme vzelo vso letino ali se bo sezona obiranja le pozneje začela. Bolje kaže v osrednji Sloveniji, smo izvedeli, slabo na Primorskem.

Pridelek špargljev (tako beljenih kot zelenih) je močno odvisen od zunanjih temperatur, najhitreje napredujejo pri temperaturah zraka okrog 25, ustreza jim tudi 20 °C, medtem ko jim mrzla pomlad ni pogodu. Tudi noči ne smejo biti prehladne. Ena sadika da v povprečju 20 poganjkov v dveh mesecih, od srede aprila do srede junija, na Primorskem kakšnih 14 dni prej. Pridelovalci tri četrtine poganjkov porežejo in prodajo, preostanek pustijo, da se rastline, ki so trajnice, z njihovo rastjo okrepijo, nam razloži Milan Ramovž z Ježice v Ljubljani. Na kmetiji se že 20 let ukvarjajo s pridelavo špargljev, a vsaka sezona jim prinese nova spoznanja, v zadnjih letih predvsem zaradi vremena.

V osrednji Sloveniji po prvomajskih praznikih

In kako je letos? Po sogovornikovih besedah je bila večina najzgodnejših poganjkov špargljev pri njih v Ljubljani prvi aprilski teden, ko so nočne temperature več dni vztrajale pod ničlo, še globoko pod zemljo (od 5 do 7 cm), kjer zemlja ni zmrznila in niso propadli. Ti zdaj napredujejo (zaradi nizkih temperatur bolj počasi), začetek pobiranja pričakujejo po prvomajskih praznikih, kar pomeni od dva do tri tedne pozneje kot v običajnih letih. Kolikšna bo letina, je težko napovedati, saj je rast zelo odvisna od temperatur. Tako je bila tudi lanska letina zaradi podpovprečno mrzlega maja zelo slaba.

Kmetija Ramovž ima za gojenje špargljev kooperante tudi v Makedoniji in sogovornik pove, da je pridelek tudi tam zelo okrnila pozeba, saj so ta del Balkana samo dva dni za ohladitvijo pri nas prizadele podobne temperature. Zmrzal je poškodovala celo glavice zgodnjega zelja, česar tudi najstarejši Makedonci ne pomnijo.

Ena rastlina odžene v dveh mesecih približno 20 poganjkov. Foto: Palatinate/Stockshutterstock

Na Primorskem vzelo vsaj zgodnje šparglje

Večjo škodo pri pridelavi špargljev kot v osrednji Sloveniji pa so pretrpeli primorski pridelovalci. V času pozebe so bili namreč na večini nasadov poganjki že od 5 cm do pol pedi nad zemljo, do pobiranja je manjkalo še nekaj dni, in so vsi propadli. Na kmetiji Ušaj iz Orehovice pri Mirnu v Vipavski dolini, iz kraja, v katerem v nekoronskih časih tradicionalno prirejajo praznik špargljev, so nam povedali, da tudi za maj nimajo dobrih obetov, saj še nič ne kaže na otoplitve. »Po 10. juniju pa je sezone špargljev konec, tak je pač rastni cikel te rastline,« je povedal Virgil Ušaj.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE