Tudi v gozdu obstajajo pravila obnašanja

7. 9. 2023 | Besedilo: P. M.

Slavko Šerod, gozdni bonton, gozd, nabiranje gob

Obstajajo določena pravila obnašanja, ki se jih moramo držati doma, na prireditvah, v šoli, službi, a tudi takšna so, ki opozarjajo na naša vedenja, kadar gremo v gozd nabirat gobe. O t. i. gozdnem bontonu nam je več povedal Slavko Šerod, predsednik gobarskega društva Lisička Maribor. Povzel je ključne dele pravil za nabiranje gob, ki so jih pripravili na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pravila dostopanja v gozd z vozilom

Povedal je, da je pri dostopu v gozd z vozilom treba upoštevati omejitve, ki veljajo za uporabo na gozdnih cestah in ostalih gozdnih prometnicah. Gozdne ceste se uporabljajo skladno z režimom, ki je določen za posamezno gozdno cesto in je na vhodu na gozdno cesto vidno označen na tabli. Ta režim je treba dosledno spoštovati, prav tako prepoved vožnje po gozdnih cestah, kot je določena na posamezni tabli. Prepoved je lahko trajna oziroma vezana na določeno obdobje leta. Nespoštovanje režima je prekršek, za katerega je zagrožena globa. Prav tako je prepovedana kakršnakoli vožnja po gozdnih vlakah, ki ni povezana z gospodarjenjem gozdom. Ko ustavljamo in parkiramo vozilo, moramo upoštevati določilo, da se sme vozilo ustavljati in parkirati zgolj do 5 metrov od roba ceste, pri tem pa ne smemo z vozilom zapirati gozdnih vlak ali kakorkoli drugače omejevati gospodarjenja z gozdom in promet na gozdni cesti ter ostalih prometnicah v gozdu. Nespoštovanje določil ustavljanja in parkiranja v gozdu prav tako velja za prekršek, za katerega je zagrožena globa.

PREBERITE ŠE: KAKO RAVNATI PRI SREČANJU Z MEDVEDOM

Pravila obnašanja v gozdu ali Gozdni bonton

Ko smo v gozdu, se zavedajmo, da smo zgolj gostje v občutljivem ekosistemu in gostje na zemljišču, ki ima lastnika, zato spoštujmo pravila lepega obnašanja v gozdu:
- v gozdu ne puščamo oziroma odmetavamo smeti in odpadkov,
- ne uničujemo ali poškodujemo gozdnih dreves, gozdnega rastja, rastlin in gob,
- ne vpijemo in drugače povzročamo hrupa, saj s tem plašimo gozdne živali,
- v gozdu ne kurimo (kurjenje v gozdu je prepovedano),
- pri rekreativnem nabiranju plodov, zelnatih rastlin, mahov in gob ne presegajmo dovoljene količine,
- obiskovanje gozdnih rezervatov in pragozdnih ostankov ni dovoljeno.

Kako pravilno nabiramo gobe

Ob vseh navedenih dejstvih, ki veljajo pri prostem dostopu do gozda in rekreativnem nabiranju plodov, zelnatih rastlin in gob v gozdu, je treba pri nabiranju gob še dodatno upoštevati naslednje:

•                Gobo se lahko odtrga le na način, da ne poškodujemo podgobja, torej, da gobo nežno zavrtimo okoli pokončne osi ali pa, da jo pri tleh odrežemo z nožem.

•                Gobe, ki jih nabiramo, morajo biti razvite do te mere, da prepoznamo njene morfološke znake in smo, tako tudi zaradi svoje varnosti prepričani, da je to goba, za katero zagotovo vemo, da je užitna, ter da goba ni na seznamu zaščitenih vrst.

•                Odtrgano gobo skrbno očistimo in jo položimo v košaro oziroma drugo sredstvo za prenašanje, ki mora biti zračno. Nikakor gob ne prenašamo v PVC vrečkah in ostalih vrečkah, ki ne omogočajo pretoka zraka.


Dnevno lahko naberemo 2 kg gob

Posamezni obiskovalec gozda lahko v smislu rekreativnega nabiranja za lastne potrebe nabere dnevno največ 2 kg gob, razen gob, ki jih je prepovedano nabirati na podlagi predpisa, ki ureja varstvo samoniklih gliv. Prekomerno nabiranje namreč škoduje tako gozdnim rastlinam ter glivi kot tudi celotnemu gozdnemu ekosistemu.

Kazen za fizično osebo znaša od 40 pa vse do 1000 EUR - odvisno, ali gre za lažji ali težji prekršek.

Nespoštovanje določil rekreativnega nabiranja plodov, zelnatih rastlin in gob v gozdu je prekršek, za katerega je zagrožena globa. Gozdarski inšpektorji izvajajo inšpekcijski nadzor nabiranja gozdnih sadežev in plodov ter nedovoljene vožnje v gozdovih. V Zakonu o ohranjanju narave so opredeljene tudi kazni za posameznika in pravno osebo, če se zakonodaja ne upošteva. Tako je posameznik (fizična oseba) lahko kaznovan z globo od 40 pa vse do 1000 EUR glede na to, ali gre za lažji ali težji prekršek.

»Verjetno ni treba posebej poudariti, da se je treba za gobarjenje primerno obleči, in sicer v lahka, zračna oblačila, po možnosti svetla (najbolje trenirke), da opazimo klope, ki so povzročitelji nevarnih bolezni,« še zaključi predsednik društva.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE