Setveni koledar

Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zelenjavni vrtovi

Uporaba sode bikarbone v vrtu naj bo zmerna

Soda bikarbona velja za blag, neškodljiv pripomoček v gospodinjstvu in na vrtu. Pri rastlinah nam resda pomaga obvladovati glivične bolezni in uši, vendar jo je treba uporabljati v predpisanih odmerkih, da jih ne požge. Nasvetom, da jo lahko uporabimo kar povprek, tudi za posipanje polžev ali uničevanje plevela, pa se raje izognimo.
Foto: Ostariyanov/Shutterstock
Foto: Ostariyanov/Shutterstock
20. 7. 2020 | 13:08
22. 10. 2024 | 11:38
2:24

Soda bikarbona, natrijev hidrogenkarbonat (NaHCO3), deluje namreč precej bazično, zato gredic in polžjih poti ne gre z njo kar posipavati, saj postanejo tla alkalna.

Strokovnjaki za vrtnarjenje njeno blago raztopino omenjajo kot preventivno škropivo proti pepelastim plesnim na vrtninah in okrasnih rastlinah ter proti kumarni, čebulni, kapusni, solatni in krompirjevi plesni, vendar opozarjajo, da ni čarobna paličica, ko so rastline že močno bolne. Pomembna je predvsem preventiva, denimo škropljenje enkrat tedensko.

Agronomka Miša Pušenjak priporoča takšno razmerje: 4 litre vode (idealna je deževnica), 1 žlico sode bikarbone, 2 žlici in pol jedilnega olja in kapljico detergenta za pomivanje posode. Raztopino moramo počasi mešati, da se soda raztopi. Olje v raztopini služi za boljši oprijem na rastline, detergent pa, da se sestavine bolje povežejo. Sodo bikarbono lahko prej raztopimo v manjši količini mlačne vode.



V vodni raztopini sode bikarbone za rastline ne sme biti nikoli več kot 0,5 odstotka sode, kar je 25 gramov v 5 litrih vode.

Rastline, ki jih rade napadajo naštete glivične bolezni, z raztopino škropimo enkrat na teden, raje zvečer ali pred sončnim vzhodom, da sonce v kombinaciji z učinkovinami ne požge rastlin. Škropljenje ponovimo tudi po vsakem močnejšem dežju. V primeru prvega pojava bolezni škropimo tri dni zapored in potem na vsakih pet dni. Prej odstranimo vse obolele liste.

Enaka raztopina odganja tudi listne uši.

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine