Vrtna svetovalnica: Pridelava česna in čebule

28. 3. 2019 | Besedilo: Vanes Husić, Klub Gaia | Fotografije: Shutterstock

klub Gaia, nasvet strokovnjaka, čebulnice, čebula, česen, vrtna svetovalnica

Do junija bomo v vrtni svetovalnici s pomočjo strokovnjakov, agronomov Kluba Gaia, odgovarjali na vaša vprašanja in pomagali reševati vaše zadrege.

Čebulnice na Primorskem

Rada bi nasvet za čim boljšo pridelavo čebule in česna, saj lanska letina ni bila dobra. Najprej me zanima, kdaj je treba pobrati jeseni posajeni česen, da ostanejo glavice čvrste in se v shrambi dolgo obdržijo. Ali ga smem med rastjo zalivati? Pridelujem ga namreč na precej prepustnih tleh, ki se hitro izsušijo, poleg tega teren malo visi, pri nas na Primorskem pa je poleti zelo vroče. Ali je dobro, da med rastjo suhe liste česna odstranjujem, ali naj jih pustim, da sami odmrejo?

Čebulo imam posajeno na istem predelu kot česen, večinoma jo sadim jeseni. Ali jo je priporočljivo med rastjo okopavati ali je bolje samo puliti plevel? Ali je priporočljivo čebulo med rastjo zalivati? Je to bolje početi zgodaj zjutraj z razpršilcem ali zalivati le tla ob rastlinah? Pri meni gre veliko čebule v cvet. Ali naj sproti odstranjujem cvetno steblo, ko opazim, da se je začelo tvoriti? Ko to počnem, se mi ne izpuli vedno v celoti, sredi čebule ostane stržen … in tam ostane trda sredina tudi pri pobrani čebuli. Kdaj čebulo pobrati, ko so listi že suhi ali ko venijo, a so še nekoliko zeleni? Kje in koliko časa naj se suši?

Elvira iz Solkana

ODGOVOR STROKOVNJAKA:

Česen: Gojenje je zelo preprosto. Najbolj mu prijajo odcedna glinasto-peščena tla. Če so zelo glinena in težka, je najbolje narediti dvignjene grede. V času rasti, toliko bolj na Primorskem, potrebuje dovolj vode za pravilen razvoj tako listov kot čebulice. Na gnojenje ne smemo pozabiti. Pogosto je prepričanje, da nobene čebulnice ne gnojimo, a to ni res. Potrebujejo zmerno količino hranil, saj so skromne rastline s plitvim koreninskim sistemom. Gnojimo jih, ko so listi veliki 5 do 10 cm. Ker čebulnicam prija organska snov, uporabljamo kar peletirano organsko gnojilo z večjo vsebnostjo kalija. Med rastjo je treba česen ves čas pregledovati zaradi morebitnega pojava bolezni, predvsem plesni in rje. Odmirajoče liste lahko odstranimo, ko se povsem posušijo. Ne glede na čas sajenja česen pobiramo v juliju ali avgustu. Takrat začnejo stebla in listi rumeneti in se upognejo. Z izkopom ne smemo odlašati, saj lahko začnejo česnove glavice spet odganjati. Rastlin ne pulimo, ker tako poškodujemo stebla, stroki pa lahko začnejo gniti. Najbolje je, da jih iz zemlje previdno dvignemo z vilami. Potem lahko pustimo glavice z listi vred ležati na gredici, da se posušijo na soncu, ali pa pridelek za nekaj dni razprostremo v suhem in zračnem prostoru.

Čebula: Če upoštevamo kolobar, potem na isto mesto ne sadimo čebule in česna, saj ju družijo skupne bolezni in škodljivci. Prostor med njima razmejimo s solatnicami ali špinačnicami. Vse čebulnice je priporočljivo okopavati in redno odstran­jevati plevel, a moramo biti previdni, saj imajo zelo plitve korenine. Rastline zalivamo po koreninskem sistemu in ne po listih. Tako zmanjšamo možnost glivičnih okužb, ki so najbolj nevarne v vlažnem in toplem okolju. Cvetno steblo pomeni seme, in če tega ne potrebujemo, ga lahko odstranimo takoj, ko se začne razvijati, ker porablja veliko hranil. Čebulo navadno pobiramo v začetku avgusta, ko poležejo prvi listi. Če pa je že prej dovolj debela, lahko liste tudi sami poležemo in rastline pustimo na vrtu še kakšen teden, da se začne koreninski vrat sušiti. Čebulo pobiramo skupaj z listi, najbolj preprosto je izkopavanje z vilami. Razprostremo jo na suhem in zračnem prostoru in pustimo 7 do 14 dni, da se dobro posuši. Ko se listi posušijo, jih obrežemo in čebulo shranimo. Pridelek shranjujemo v zračnem in suhem prostoru s temperaturo nad 0 °C.

Pošljite nam vprašanje
Vprašanja sprejemamo po elektronski pošti na naslov deloindom@delo.si in po klasični pošti na naslov Deloindom, Dunajska 5, 1509 Ljubljana, obakrat s pripisom Vrtna svetovalnica.

PREBERITE ŠE: Prihaja čas za sajenje česna

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE