Še bolj kot zunaj pa bomo zdaj zaposleni s setvijo in pripravo sejančkov v notranjem ogrevanem prostoru. Tu bomo sejali semena paradižnika, jajčevca, paprik, kumar, bučk, kapusnic in drugih vrtnin, za kar lahko uporabimo lončke iz časopisnega papirja. Tudi za semenski krompir moramo poskrbeti še pravočasno. Navadno se prodaja začne v februarju, ko lahko izbiramo med različnimi sortami. Gomoljev ni priporočljivo rezati, če pa že moramo zaradi debelosti, to storimo vsaj dva tedna pred sajenjem. Tako se bo rezna rana še pravočasno zacelila in bo nevarnost okužbe s škodljivimi talnimi glivami manjša. Gomolje kalimo pri temperaturi med 13 in 15 stopinjami Celzija in jih razporedimo tako, da imajo največ očes na zgornji strani.
Zadnja leta smo se kar razvadili in sadike zelenjadnic raje kupimo, kakor da bi si jih pridelali sami. Razlog so predvsem pomanjkanje časa in neustrezne razmere za vzgojo, prav gotovo pa tudi bogata in sorazmerno poceni ponudba sadik zelenjadnic v vrtnarskih trgovinah. Kljub temu je domača vzgoja, posebno tistih rastlin, ki jih ni mogoče kupiti, pravo doživetje za vsakega vrtičkarja. In njegove otroke, ki tako na najboljši način spoznavajo čudesa narave, ko iz drobnega semena zraste okusna solatna glava.