22. 5. 2017 | Besedilo: J. B.
Hrana & zdravje od A DO Ž
22. 5. 2017 | Besedilo: J. B.
Cankarjev dom v Ljubljani bo od 23. do 25. maja gostil prireditev Hrana & zdravje od A DO Ž, katere poudarek bo na predavanjih o vplivu hrane na najbolj razširjene bolezni sodobnega sveta, pa tudi pomenu načina pridelave in ravnanja s hrano za prihodnost človeštva.
Prireditev, katere organizator je podjetje Primaidea v sodelovanju z Delom, bo prinesla več kot 40 predavanj domačih in tujih strokovnjakov, od zdravnikov, od specialistov za posamezna področja medicine, živilskih tehnologov, naravoslovcev, predstavnikov inštitucij, ponudnikov hrane in publicistov. Med slednjimi bo tudi predavanje publicista Ivana Sočeta, katerega teze o škodljivosti kravjega mleka za človeka so v strokovni javnosti zbudile veliko argumentiranega nasprotovanja.
Izmed medicinskih predavanj bodo gotovo največ pozornosti deležna tista, ki so povezana z sladkorno, alzheimerjevo boleznijo, alergijami, fibromialgijo, motnjami hranjenja ter boleznimi srca in ožilja. Med drugimi izpostavimo predvsem predavanje Anton Komata o zdravstvenih tveganjih industrijske hrane, Sanje Lončar o tem, koliko način pridelave in postopki predelave vplivajo na naše zdravje, dr. Marinke Vovk o bremenu odpadkov, Nine Sankovič iz javnega podjetja Snaga, kako ravnati s hrano, da ne bi končala v smeteh, in Žive Lopatič o hrani iz pravične trgovine.
Na prireditvi se bodo na stojnicah predstavljali ponudniki zdrave hrane. Enodnevna vstopnica za vse prireditve stane 6, za študente in upokojence pa 5 evrov. Urnik je na tej povezavi.