Preplitvo posejan grah plen ptic

10. 5. 2017 | Besedilo: Julijana Bavčar

setev, ptice, kalčki, grah

Ob zelo spremenljivih aprilskih temperaturah zemlje smo se lahko prepričali, kako močno na hitrost vznika vpliva toplota. Pri meni je v začetku aprila posejan grah kalil zelo dolgo – poleg tega je iz zemlje pokukala le četrtina setve. Staro seme, si rečem in pred prvomajskimi prazniki dopolnim vrste z novim semenom malega provansalca. Na plano se je tokrat pokazal v tednu dni, a je veliko klic s seboj na svetlo prineslo zeleno kroglico semena. Nič slajšega za ptice!

V nasprotju s semeni fižola, kjer klične liste oklepata razprti polovici podolgovatega zrna, ostane grahovo seme navadno pod zemljo, na plano pa se izvijejo lepo zloženi sivozeleni lističi mlade rastline. Še ti svitki mikajo ptice, kaj šele oživljeno seme na površju. Skupaj z njim izruvajo celo rastlinico! 


FOTO: Shutterstock

Res je, malce za eksperiment in malce v želji, da bi šlo hitreje, sem naredila plitvejše jarčke, globoke največ dva centimetra, in jih bolj narahlo zagrnila s zemljo. Topli dnevi in dež so pospešili kalitev, ker so bile rastline iz prejšnje runde že zunaj, pa setve tokrat nisem pokrila s kopreno. Skoraj tretjina rastlinic je seme prinesla s seboj na svetlo – prav tako kot na fotografiji. Nisem jih potiskala pod površino, da jih ne bi poškodovala, sem pa nanje nasula prst iz zdrobljenih grud, da sem jih zakrila. 


Po navodilih na semenskih vrečkah naj bi seme graha pokrili s 3 do 5 centimetrov zemlje, nekateri priporočajo tudi setev 8 cm globoko – tudi zato, da ptice ne bi izkopale zrn. Gotovo je to, koliko pod površino ostane ob kaljenju grahovo seme, odvisno tudi od vrste in rahlosti zemlje, a za zaščito mladih rastlinic je smiselno upoštevati priporočeno globino setve. Menda grahova semena zelo dišijo tudi poljskim miškam, a le, dokler ne začnejo kaliti, zato je smiselno v zemljo dati že nakaljena.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE