Plečnikova nagrada za tržnico na Ptuju

V atriju Mestnega muzeja Ljubljana so nocoj podelili Plečnikova odličja za leto 2021. Plečnikovo nagrado so prejeli Tomaž in Lena Krušec, Vid Kurinčič, Zala Likavec Perovšek, Ana Kučan in Luka Javornik za tržnico na Ptuju. Strokovna žirija je ob tem podelila tudi štiri Plečnikove medalje in študentsko Plečnikovo priznanje.

Glavno Plečnikovo nagrado so podelili projektu ureditve trga oz. tržnice na Ptuju. Ta po mnenju strokovne žirije jasno in dosledno preoblikuje ter renovira javni prostor mesta, subtilno vključi različne robne pogoje in na videz enostavno, a v bistvu zelo kompleksno nalogo, odgovori z jasnim konceptom in sodobnim arhitekturnim jezikom.

»Projekt Tržnice Ptuj presega okvire svojega imena. Ne gre samo za vzpostavljanje programa nove tržnice v mestu, temveč za celovito prenovo odprtega javnega prostora mesta Ptuj. Trg, tržnica, ulica, prostor srečevanja, oblikovanje robov, vzpostavljanje meril prostora, zaključevanje robnih situacij, sobivanje različnih programov …, so elementi in vsebine, s katerimi se projekt ukvarja,« je v utemeljitvi zapisala strokovna žirija, ki so jo sestavljali Matija Bevk (predsednik), Martina Malešič, Boris Matić, Matej Nikšič in Rok Žnidaršič.

Plečnikova nagrada: tržnica Ptuj, Tomaž Krušec, Lena Krušec, Vid Kurinčič, Zala Likavec Perovšek (arhitektura) in Ana Kučan, Luka Javornik (krajinska arhitektura)

Žirija meni, da je projekt izjemno kakovosten v mnogih pogledih in da predstavlja tako pomemben prispevek k vzpostavljanju novih javnih prostorov mesta kot tudi eksemplaričen primer drzne, a hkrati spoštljive intervencije v zgodovinsko bogato in občutljivo mestno tkivo.

»Na mestu nekdanjega tržnega prostora, ki je zasedel prostor porušene vojašnice, se vzpostavlja nov urbani javni prostor, prostor trga in tržnice, in to tam, kjer do nedavnega kakovostnega javnega odprtega prostora pravzaprav ni bilo. Ureditev spreminja prostor in njegovo dojemanje, artikulira obliko, modulira višine, materialno opredeljuje in programsko opremlja, spreminja dosedanjo realnost in ob tem ustvarja novo kontekstualnost, nov jasno definiran javni prostor, ki je sodoben v svojem izrazu, hkrati pa tudi spoštljiv do obstoječega in z njim stopa v svojevrsten dialog,« je še zapisala strokovna žirija o nagrajenem projektu, ki je rezultat javnega arhitekturnega natečaja.

!!galerija!!


Podelili štiri Plečnikove medalje

Plečnikovo medaljo za aktualno realizacijo so prejeli Maruša Zorec, Ana Merklin, Uroš Rustja in Martina Tepina za Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana. »Nova stavba zavoda za gluhe in naglušne kaže na izjemno sposobnost slovenske družbe po vključevanju ranljivih skupin in zagotavljanju enakih možnosti vzgoje, izobraževanja, zdravstvene oskrbe in rehabilitacije. Nova intervencija kot dopolnitev velikega obstoječega kompleksa med seboj povezanih stavb različnih kvalitet, s svojo pojavnostjo, predvsem pa notranjo prostorsko organizacijo, materialnostjo in vizualno povezanostjo postavlja povsem nove standarde za ta zavod kot tudi za izobraževalne institucije v državi na splošno. Projekt dokazuje, da je z razmeroma skromnimi sredstvi mogoče ustvariti izjemne kvalitete, če za tem stoji skrben arhitekturni premislek. Skromnost v izbiri materialov in tehničnih rešitev se bogati s subtilno prostorsko artikulacijo, kjer je bistvena jasna prostorska zasnova, vodenje svetlobe, vizualna povezanost prostorov in skrb za detajl. Ne glede na to, da gre za delno prenovo, lahko rečemo, da gre za arhitekturno celovit projekt, ki ga odlikuje prijeten svetel ambient z jasno arhitekturno artikulacijo, ki povezuje tako stare kot nove prostore in kaže možno smer za prenovo celote,« je zapisala strokovna žirija.

Plečnikova medalja za aktualno realizacijo: Zavod za gluhe in naglušne, Ljubljana, Maruša Zorec, Ana Merklin, Uroš Rustja in Martina Tepina

Plečnikovo medaljo za pomembno delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike je prejela Petra Čeferin za knjigo The Resistant Object of Architecture. Lacanian Perspective, ki je v začetku letošnjega leta izšla pri britanski založbi Routledge. Strokovna žirija je knjigo nagradila zaradi pomena za razvoj slovenske arhitekturne teorije, relevantnosti vprašanj in mednarodne odmevnosti.

Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture sta prejela Jurij Kobe in Maja Kovačič za prenovo mežnarije in stalno postavitev razstave na Svetem Urhu pri Ljubljani. »Težke teme druge svetovne vojne, ki so še posebej v nekdanji Ljubljanski pokrajini še danes prisotne, se avtorja dotakneta na način, da ne ponujata lastne interpretacije in sodbe, temveč ustvarita posvečeno vzdušje, ki obiskovalcem omogoča močno prostorsko izkušnjo in nevsiljivo nagovarja k premisleku,« so zapisali v utemeljitvi. »Izjemna subtilnost, prefinjeno oblikovanje, minimalen in zelo spoštljiv poseg do obstoječega so odlike projekta.«

Skupina Nonument / Nonument Group (Neja Tomšič, Miloš Kosec, Martin Bricelj Baraga in Nika Grabar) je prejela Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture. Skupina Nonument je mednarodni in multidisciplinarni kolektiv, ki se ukvarja z nonumenti, skritimi, zapuščenimi, nezaželenimi in propadajočimi stavbami, spomeniki in javnim prostorom, katerih simbolni pomen se je zaradi sprememb političnega ali družbenega konteksta spremenil ali celo izničil.

Študentsko Plečnikovo priznanje je prejel Rok Primažič za magistrsko delo z naslovom Strukture sobivanja, za projektno študijo tipologije ljubljanskih študentskih domov, povezanih z mestom.

Študentsko priznanje: magistrsko delo Strukture sobivanj, projektna študija tipologije ljubljanskih študentskih domov, povezanih z mestom, Rok Primažič, mentor prof. mag. Tomaž Krušec

Izbirali med 39 projekti

Plečnikova odličja, najvišje strokovno priznanje za dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture, urbanizma in notranje opreme v Sloveniji, podeljuje Sklad arhitekta Jožeta Plečnika. V ocenjevanje je prispelo 39 predlogov za realizirane projekte, strokovno publicistiko, strokovne in v arhitekturno kulturo usmerjene prispevke, 7 predlogov za študentska priznanja, eno teoretično delo pa je dodatno predlagal član strokovne žirije. Med predlogi so bili tako javni prostori kot zasebne hiše, stanovanjske stavbe, institucije, industrijski objekti, infrastrukturni projekti, razstave, knjige, revije.

»Pregledali smo vsako izmed prispelih prijav in po medsebojni razpravi izbrali 10 arhitekturnih projektov, ki smo si jih, z izjemo projekta, ki se nahaja v tujini, ogledali v živo. Poleg oblikovalskih in prostorskih parametrov nas je zanimalo tudi, kako projekte doživljajo tisti, ki so z njimi v vsakdanjem stiku. Glavni vtis je, da je sodobna slovenska arhitekturna produkcija kvalitetna, a v precej ožjem segmentu, kot bi si želeli. Nekaj projektov je izjemnih, nekateri so imeli velik potencial v svoji začetni premisi, ki pa je projektantom ni uspelo do konca ustrezno realizirati. Kar nekaj projektov je na videz vizualno zanimivih, v drugih segmentih pa so tudi zelo nepremišljeni ali celo preveč formalistični. Precejšno število projektov pa je tudi zelo generičnih, navadnih, neizrazitih in nedodelanih, ki sledijo zgolj trenutno sprejetim trendom in se s specifičnostjo svoje naloge niti konceptualno in niti formalno inovativno ne ukvarjajo. Žirija bi si želela, da so bolj specifični, bolj konsekventni in bolj jasni v svojih arhitekturnih namenih. Zato so nagrajeni projekti toliko bolj vredni in pomembni,« je ob tem še zapisala strokovna žirija.

Razstava, predavanje in katalog

Razstava nagrajenih in nominiranih del za Plečnikova odličja 2021 na ogled v galeriji na prostem na Gallusovem nabrežju ob Ljubljanici.

Podrobnejša razstava projekta, nagrajenega z letošnjo Plečnikovo nagrado, bo od srede, 9. junija 2021, na ogled v Galeriji Dessa, kjer bo v sredo, 9. junija 2021, ob 19. uri predavanje nagrajenih avtorjev.

Ob razstavi bo izšel tudi tiskan katalog z vsemi letošnjimi nagrajenimi projekti.

PREBERITE ŠE: Podelili prestižno Pritzkerjevo nagrado za arhitekturo

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE