V kuhinji je zelo pomembno, kako so razporejeni kuhinjski elementi in gospodinjski aparati ter koliko delovne površine je na voljo. Čeprav se trendi spreminjajo, je to še vedno prostor, v katerem pripravljamo hrano, in pri tem obstajajo določena pravila. Zasnova kuhinje mora tako slediti postopku priprave hrane, kar pomeni postavitev kuhinjskih elementov v tako imenovanem delovnem trikotniku, v katerem si sledijo hladilnik, pomivalno korito in kuhalna plošča. To je najbolj funkcionalna razporeditev, ki omogoča čim krajše in nezapleteno gibanje po kuhinji med pripravo hrane.
V kuhinji je prav tako pomembna primerno velika delovna površina. Umeščena naj bi bila med omenjene točke delovnega trikotnika (hladilnik/shramba, pomivalno korito in kuhališče), najpomembnejša in najpogosteje uporabljana pa je na delu med pomivalnim koritom in kuhalno ploščo, kjer naj bi bila široka vsaj 80 do 90 cm. Poleg tega je pomembno, da pomivalno korito in kuhalna plošča nista postavljena tik ob steno ali ob višji element, na primer hladilnik, vmes naj bo vsaj 30 cm pulta.
PREBERITE ŠE: PRAKTIČNA REŠITEV PRI IZRISOVANJU KUHINJSKIH ELEMENTOV, KI SE JE NISTE DOMISLILI PREJ
Del sodobne odprte kuhinje je pogosto tudi delovni otok. Preden se odločimo zanj, je treba premisliti, kaj vse bo vključeval, kateri elementi naj bi bili vgrajeni in ali je zanje dovolj prostora. Če si na njem želimo tudi kuhališče in pomivalno korito, bomo potrebovali električno in vodovodno napeljavo ter prezračevanje. Kuhinjski otok s kuhalno ploščo mora biti dolg vsaj 180 cm, če je na njem še pomivalno korito, je treba mere ustrezno povečati. Minimalna širina je 60 cm. Ker je delovni otok dostopen z vseh strani, so s povečanjem globine lahko omarice tudi na drugi strani in je tako še bolj uporaben.
PREBERITE ŠE: DELOVNI OTOK V KUHINJI: KOLIKO PROSTORA POTREBUJEMO ZANJ
Otok je primeren za hitre obroke, na primer za zajtrke, ali kuhanje v družbi. Zato se pogosto nadaljuje v barski ali zajtrkovalni pult, ki je lahko poravnan s kuhinjskim pultom ali za nekaj centimetrov dvignjen. Zlasti v majhnem stanovanju lahko preide v običajno jedilno površino in povsem nadomesti jedilno mizo. Pri tem moramo biti pozorni na višino dela, ki je namenjen za obedovanje. Če je visok 90 cm (ali celo več), bomo potrebovali višje stole. Zato je dobro, da je površina za jedilno mizo nižja od preostalega dela otoka, na katerem pripravljamo hrano. Če pa je prostora več, je vedno dobro imeti samostojno jedilno mizo.
PREBERITE ŠE: NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE PRI OPREMI KUHINJE
Temno pohištvo, temne stene, les, odprte police, kovinski detajli v črni barvi, temne armature – to so nekateri poudarki v novih kuhinjah, ki smo jih zasledili že v prejšnjih sezonah mednarodnih pohištvenih sejmov, na katerih predstavljajo smernice v oblikovanju in pri pohištvu za različne prostore. Barve ličnic so po novem v temnejših modrih in zelenih odtenkih, nepogrešljivi sta tudi siva in večna bela. Poudarek je na kakovostnih in trajnih materialih. V ospredju so naravni materiali, s katerimi vnesemo v stanovanje domačnost in toplino. Veliko je lesa (na primer orehovega, hrastovega in tudi temnejših vrst), največkrat v kombinaciji s kamnom, marmorjem in kovino, iz katerih so izdelane delovne površine. Nepogrešljive so tudi visoke omare, ki jih zapirajo gladke površine z dodatkom stekla, skozi katero se vidi vsebina. Znova se pojavljajo odprte police.