Samo v Rotterdamu vsakodnevno odvržejo približno 3,5 tone prezrelega ali komercialno neprivlačnega sadja. Študenti Willem de Kooning Academije so našli način, kako rešiti ta problem - velike količine odvržene hrane so namreč eden večjih družbenih problemov južne Nizozemske.
S tehnikami, ki jih profesionalni kuharji uporabljajo za kuhanje in sušenje sadja, so Hugo de Boon, Aron Hotting, Koen Meerkerk, Maaike Schoonen, Bart Schram in Miloy Snoeijers razvili usnju podoben material, ki nudi številne možnosti uporabe predvsem v modi, hkrati pa spodbuja zavest o zavrženi hrani.
Sadno usnje
Rezultat projekta je tkanina, ki je zelo podobna koži, njena tekstura pa je odvisna od vrste sadja, ki je bila uporabljena. »Vsak centimeter je edinstven. Gre za material z jasno strukturo in teksturo,« je pojasnil Hugo de Boon, eden od avtorjev projekta.
Ekipa je ustvarila prototip torbe iz manga, nakupovalne vrečke iz nektarin in senčnika za luč iz breskev. Trenutno iščejo in preizkušajo različne kombinacije sadja in zelenjave, s katerimi bi lahko še povečali moč in vzdržljivost sadnega usnja. Tkanina iz jagod je denimo zelo krhka, z dodajanjem buče in jabolk pa postane bistveno bolj trpežna.
Nizozemski študenti so s svojim projektom že vzbudili zanimanje številnih proizvajalcev, vključno z nemško družbo, ki izdeluje usnjene sedeže za BMW in Porsche. Sadno usnje bi denimo lahko uporabili za oblazinjanje, kar bi bilo okoljsko in družbeno bolj sprejemljivo.
»Glavni namen projekta je dosežen, želeli smo namreč posredovati sporočilo, da hrana niso smeti, potrebno ji je le najti drugačen namen,« zaključi de Boon.
Vir: Ecouterre