Prenovljen portal eProstor: 6 baz podatkov na enem mestu

Geodetska uprava je zaključila program projektov za digitalizacijo nepremičninskih evidenc in poslovanja.

Geodetska uprava RS (Gurs) je zaključila evropsko financiran program projektov eProstor, v okviru katerega je med drugim digitalizirala in povezala nepremičninske evidence ter omogočila elektronsko poslovanje na področju urejanja prostora in upravljanja nepremičnin.

V okviru programa projektov, ki je trajal šest let in pol, stal pa je okoli 21 milijonov evrov, od česar je bilo 80 odstotkov evropskih sredstev, so med drugim povezali obsežne že obstoječe podatke in jih pretvorili v digitalno obliko. Na spletnem portalu Prostor je mogoče dostopati do vrste podatkov in storitev ter spremljati določene upravne postopke, je na današnji novinarski konferenci, ki je potekala ob zaključni konferenci programa projektov v Ljubljani, povedal generalni direktor Gursa Tomaž Petek.

6 obstoječih baz na enem mestu

Gurs je vzpostavil nov informacijski sistem, v katerega je združil vseh šest obstoječih baz podatkov, med njimi zemljiški kataster, kataster stavb, register prostorskih enot in register naslovov, ter jih namestil v distribucijsko okolje državnega računalniškega oblaka. Sistem je na voljo uporabnikom, geodetska podjetja npr. z Gursom poslujejo le še prek spleta, vloge in elaborate oddajo v elektronski obliki.

"S tem smo dosegli tudi enovit sistem reševanja in transparenten sistem vpisov v nepremičninske evidence," je povedal Petek.

Podatki dostopni 24 ur na dan

Poleg tega so informatizirali preostali del arhiva - poskenirali so vse geodetske elaborate, tako da so sedaj vsi dostopni 24 ur na dan ter jih ni več treba naročati in ponje prihajati osebno v geodetske pisarne.

Izboljšali so tudi položajno natančnost podatkov nekdanjega zemljiškega katastra ter omogočili souporabo katastrskih podatkov z drugimi evidencami, ki temeljijo na koordinatah državnega koordinatnega sistema, ki je bil pred dvema letoma prav tako prenovljen. Pravno podlago za spremembe je dal zakon o katastru nepremičnin, ki je med drugim v to novo evidenco združil kataster in kataster stavb.

Ena od praktičnih novosti je, da lahko posameznik sedaj služnost na svoji nepremičnini - npr. potek poti prek zemljišča - grafično opredeli, kar prej ni bilo mogoče in se je služnost običajno vpisovala na celotno zemljiško parcelo, je povedal Petek.

FOTO: Rawpixel/Shutterstock

Zaradi prenove zaostanek pri reševanju vlog

Brez težav ob vzpostavitvi novega informacijskega sistema sicer ni šlo, je priznal vodja Gursa, so pa tehnične težave sedaj rešili. Prav tako se je ob uvajanju novega sistema nabral zaostanek pri reševanju vloženih geodetskih elaboratov, saj so ob prehodu na nov sistem geodetska podjetja vložila "cele kupe" elaboratov, ki so bili pripravljeni še po prejšnji pravni podlagi. Petek pričakuje, da bo Gurs uspel čas od oddaje elaborata do vnosa sprememb v evidence na prej običajni poldrugi mesec vrniti v decembru.

Generalni direktor direktorata za prostor, graditev in stanovanja na ministrstvu za okolje in prostor Georgi Bangiev je dejal, da je treba po zaključku programa rezultate tega nadgraditi, "da dobijo svojo veljavo", med drugim nameravajo vzpostaviti horizontalno povezavo s področji voda, narave, okolja, da bodo lahko izvajali prostorske analize.

Te bodo podpora krožnemu gospodarstvu in digitalni družbi. "Če želimo biti pametna družba, je to osnova, ki jo moramo narediti," je poudaril Bangiev.


Minister Uroš Brežan je na zaključni konferenci dejal, da se na ministrstvu zavedajo, da so vse strateške teme ministrstva medsebojno povezane preko lokacije. "Enostavno dostopni, kakovostni digitalni in geolocirani podatki o lokaciji, prostoru ter o nepremičninah, vodah, okolju in naravi imajo vodilno vlogo v slovenski digitalni družbi. Za učinkovito upravljanje s prostorom in za kakovostno izvajanje zemljiške administracije smo pospešili in izboljšali procese na področju prostorskega načrtovanja, graditve objektov in upravljanja z nepremičninami," je, kot je objavilo ministrstvo, dejal Brežan.

Dodal je, da bodo rešitve optimizirale procese prostorskega načrtovanja, graditve objektov in upravljanja z nepremičninami, kar je podlaga za elektronsko poslovanje v postopkih pridobitve gradbenega dovoljenja (eGraditev), priprave prostorskih aktov (ePlan) in evidentiranja nepremičnin.

Petek je tudi povedal, da beležijo povečan obisk portala Prostor, uporabniki med drugim iščejo podatke o parcelah in stavbah ter o namenski rabi prostora. Po besedah Georgieva pa so podatki, ki so na voljo, uporabni predvsem za projektantska podjetja, ki lahko tako strankam hitro pridobijo podatke in jim svetujejo.

Vrednosti nepremičnin nekoliko podcenjene 

Podatki o pripisani vrednosti nepremičnin so dostopni prek aplikacije Seznanitev z informacijami javnega značaja s področja množičnega vrednotenja nepremičnin, a temeljijo na modelih vrednotenja s konca leta 2021, je povedal Petek, tako da so glede na stanje na trgu v letošnjem letu verjetno nekoliko podcenjene.

Pred izbruhom epidemije covida-19 marca 2020 je bilo predvideno, da bodo lastniki prejeli obvestila o novih vrednostih njihovih nepremičnin, ki so bile določne na podlagi novih modelov vrednotenja. A je vlada zaradi epidemije zamaknila roke na področju množičnega vrednotenja, med drugim glede uporabe in javnega izkazovanja teh podatkov in obveščanja lastnikov.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE