Kralja žara Miha in Nejc Pešec kot tudi Jamie Oliver priporočajo čiščenje rešetk s posebno krtačko. S tem odstranimo vse ostanke prejšnjih pek. Nato jih obrišemo še s papirnato brisačo, ki jo namočimo v rastlinsko olje. S tem bomo odstranili delce zoglenele hrane in rešetke zaščitili pred prijemanjem mesa nanje.
Med nasveti ljubiteljskih uporabnikov žara je naveden tudi nasvet, da rešetke najprej poškropite z mešanico vode in alkoholnega kisa, nato jih podrgnite s polovico čebule in nazadnje umazanijo odstranite še z v kepo zvito aluminijasti folijo.
Med ljubitelji žara kroži tudi nasvet, da rešetke namočimo v vodo z manjšo količino milnice in pustimo nekaj časa namakati. Na spletni strani Camp Chef odsvetujejo uporabo sode bikarbone ali nerazredčenega kisa, saj lahko uniči površino rešetk.
Če smo na žaru pekli ribe, potem se vonja najučinkoviteje znebimo z limono, ki jo, prerezano na pol, podrgnemo po rešetkah.