Arhitekturni izziv: Družinski dom v počitniški hišici

12. 7. 2020 | Besedilo: Arhitekturni biro Celovito

vikend, prenova vikenda, dom za družino, arhitekturni izziv, nasvet arhitekta

Mlada družina si želi ustvariti udobno bivalno okolje v majhnem vikendu na podeželju. Objekt je delno vkopan, vendar možnost izhoda na prosto iz zgornjega nadstropja trenutno ni izkoriščena. Zgornje nadstropje je mansardno, z nizkimi kolenčnimi zidovi, sleme objekta pa je obrnjeno proti dolini in lepim, širnim razgledom.

Problem

Vhod je urejen v spodnjem nadstropju, ki je skoraj za polovico manjše od zgornjega. Spodaj so kuhinja s staro pečjo, jedilnica in majhna kopalnica. Strme stopnice pripeljejo v središče zgornjega nadstropja, ki ima en večji prostor, v katerem so zdaj skupna ležišča. Druga polovica je odprta terasa z razgledi proti dolini.

Obstoječe stanje

Družina si želi stavbo preurediti v funkcionalno stanovanje z dvema otroškima sobama za najstnika, glavno spalnico in bivalnim prostorom na mestu današnje terase. Kvadratura celotnega objekta znaša 62 kvadratnih metrov, kar je v kombinaciji z nizkimi kolenčnimi zidovi precejšen izziv.

Rešitev

Spodnje nadstropje je programsko precej nefleksibilno, zato smo se odločili kuhinjo in kopalnico ohraniti na obstoječih mestih. Kopalnico smo razširili, vhodni prostor pa oblikovno oz. z materiali ločili od kuhinjskega in jedilniškega.

Če bi želeli v zgornjem nadstropju urediti dve primerno veliki otroški sobi in spalnico, bi za to morali izkoristiti celotno površino. Zaradi želje po bivalnem prostoru z razgledi pa takšna možnost ne pride v poštev. Pogosto težki izhodiščni pogoji pri oblikovanju zahtevajo premislek programa. Če si dovolimo razmisliti, ali lahko nekatere prostore uporabljamo tudi drugače, se nam odpre veliko novih možnosti.

!!galerija!!


Tako smo obstoječo pokrito teraso preobrazili v skupni bivalni prostor s kaminom in velikimi steklenimi površinami, ki odpirajo poglede proti dolini. Na drugi strani objekta obstoječemu oknu porušimo parapet in vzpostavimo možnost prehajanja v zunanjost, kjer predlagamo ureditev terase. Obe kvaliteti zgornjega nadstropja nato povežemo s hodnikom, na katerega se navezujejo dve majhni otroški sobi in spalnica. Ideja je, da te sobe izpolnjujejo samo osnovne potrebe, s svojo majhnostjo pa nas nagovarjajo k uporabi skupnih, kakovostnih bivalnih prostorov. Družina tako preživi skupaj še več časa in je bolj povezana.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE