Tudi na kakovostnem jedilnem priboru lahko nastanejo rjavi madeži.
19. 12. 2021 | Besedilo: A. Z.
Kako preprečiti rjave madeže na jedilnem priboru
19. 12. 2021 | Besedilo: A. Z.
So tudi na vašem jedilnem priboru, zlasti nožih, nastali rjavi madeži? Razlogov za to je več. Poiskali smo nasvet, kako to preprečiti.
V teh dneh mnogi razmišljamo, kaj bomo pripravili za božično večerjo, pa tudi, kako jo bomo postregli. Za take priložnosti običajno iz omare vzamemo najboljši jedilni pribor in praznične pogrinjke. Včasih se zgodi, da tudi na kakovostne jedilnem priboru, zlasti na nožih, nastanejo rjavi madeži.
Jedilni pribor običajno peremo v pomivalnem stroju. To velja tudi za srebrne in posrebrene. Vendar je pri slednjih treba uporabiti manj sredstva za pranje (na primer le pol tablete), ko je posoda pomita, pa moramo pribor takoj vzeti iz stroja in ga obrisati z mehko krpo.
Glavna krivca kis in limona
Pomembno je, da nože speremo z vodo, da odstranimo ostanke hrane, preden jih potisnemo v pomivalni stroj, saj tako preprečimo, da bi na njih ostala kis ali limona, ki lahko povzročita lise in rjave pike. Rezila namreč ne vsebujejo niklja (ta preprečuje rjavenje), drugače jih ni mogoče brusiti. Rjavi madeži nastajajo iz omenjenega razloga, velikokrat pa tudi zaradi preveč agresivnih sredstev za pranje ali druge posode v pomivalnem stroju, s katere se lahko prenese rja. Zato ne gre pretiravati s količino čistilnih sredstev. Ker se rjavenje lahko prenese s kakšnega manj kakovostnega lonca, si lahko pomagate tako, da v predal za pranje jedilnega pribora potisnete alufolijo, stisnjeno v kroglico, in bo potegnila rjo nase.