»Priročnik ponuja zgodbe, študije in strategije za odpravljanje nereda in ustvarjanje navdihujočega delovnega okolja,« je napovedala Marie Kondo, ki se je pisanja lotila zaradi številnih prošenj, kako urediti delovne kotičke oziroma pisarne.
Pisarna ali pisalna miza lahko zelo hitro postane neurejena. Na njej se kopičijo papirji, dokumenti, po malici ostanejo drobtine, tipkovnica je polna madežev … Ko nas nered začne omejevati pri delu, nismo več učinkoviti, nimamo svežih idej, pogled na neurejeno mizo nas spravlja ob živce. Marie Kondo izpostavlja pet nasvetov, kako ustvariti čim bolj zadovoljno delovno okolje.
Prvi korak do boljšega delovnega okolja je urejena pisalna oziroma pisarniška miza. Ko se lotimo pospravljanja pisarne, se moramo najprej lotiti kotička, kjer preživimo večino delovnega časa.
Za pospravljanje si vzemi cel dan
Marie Kondo je prepričana, da bi si vsak zaposleni za pospravljanje svojega delovnega kotička moral vzeti cel dan. V svojem novem priročniku nadrejene prepričuje, naj občasno organizirajo »festival pospravljanja«.
Minimalizem
Prostor na pisalni ali pisarniški mizi je zelo pomemben. Na njej mora biti samo toliko stvari, kolikor jih potrebujemo: računalnik, tipkovnica in miška. Lahko pa dodamo nekaj stvari, ki v nas zanetijo iskro veselja: uokvirjeno fotografijo, sobno rastlino ali sveže rože.
Zapleteni kabli so vir frustracije, zato jih moramo urediti tako, da nam vzbujajo zadovoljstvo. Marie svetuje, da kable, polnilce in druge pripomočke spravimo v manjše vrečke in pospravimo v predal. Če je možno, izberimo kable različnih barv, ki nas bodo razveselili vsakič, ko jih bomo vzeli iz predala.
Ne pozabite na digitalno okolje
Tudi v digitalnem okolju se lahko srečamo z neredom. Na namizju imamo preveč ikon, v elektronskem nabiralniku pa kup neodprte pošte. Marie Kondo svetuje, da se z vso elektronsko pošto soočimo naenkrat. Na koledar si označimo dan, ko bomo počistili nabiralnik, in si vzemimo nekaj ur časa, da pregledamo vso pošto in izbrišemo tisto, ki je ne potrebujemo več.
Tudi vonj je pomemben
Z aromo, ki nam je všeč, se bomo lažje osredotočili na delo. Marie svetuje, da se pred uporabo raznih dišal posvetujemo s sodelavci v bližini in morda izberemo takšno, ki bo všeč tudi drugim.