Zamašen odtok spada med manj prijetne pripetljaje v gospodinjstvu, njegovo odmaševanje pa gotovo ni nikomur v veselje. A na srečo se vsemu skupaj lahko izognemo. Če se le držimo spodnjih nekaj nasvetov ...
Če ste med tuširanjem ali umivanjem rok opazili, da voda počasneje odteka v odtok, nikar ne ignorirajte prvega znaka, da so cevi najverjetneje že malce zamašene. Čas je, da ukrepate. V odtok vlijte namensko čistilno peno in jo pustite delovati nekaj minut. Nato odtok očistite še s pomočjo odmaševalca odtokov.
PREBERITE ŠE: NAJVEČ UMAZANIJE TAM, KJER NAJMANJ PRIČAKUJEMO
Če želite, da bo voda še dolgo neovirano tekla po ceveh, v odtoke nikar ne zlivajte maščobe. Ta se bo namreč začela nabirati po stenah cevi in jih s časoma zamašila. In ne, tudi če takoj za maščobo v lijak zlijete ogromne količine vroče vode, početje ni priporočljivo, pravijo na portalu Lifehacker.
Kljub zgornjemu nasvetu pa to še ne pomeni, da vroča voda cevem ne bo koristila. Priporočamo, da enkrat tedensko zamašite odtok z zamaškom in lijak napolnite z vročo vodo. Nato vse skupaj odmašite. Pritisk bo očistil cevi in odplavil morebitne ovire na poti.
Lasje so eden izmed najpogostejših razlogov, zaradi katerih se zamaši odtok. Nad odtok naj bo tako vedno poveznjena mrežica, ki bo preprečila, da bi odplavali v cevi. Prav tako uporabite mrežico v kuhinjskem koritu, kjer se bodo na njej ustavili ostanki hrane in drugi delci, ki bi bili lahko nevarni za pretočnost cevi.