Trik, kako boste precej lažje izrezali bučo

26. 10. 2024 | Besedilo: E. N.

buče, izrezovanje, noč čarovnic

Pred nami so prazniki, ko si bomo med drugim lahko vzeli tudi čas, da izrežemo strašljive buče.

Izrezovanje buč je jesenska tradicija, ki sega stoletja nazaj in je tesno povezana s praznovanjem noči čarovnic. Ta običaj sicer izvira iz Združenih držav Amerike, a je v zadnjih letih postal priljubljen tudi v Sloveniji  in  drugod po Evropi. Izvor te tradicije najdemo na Irskem, kjer so že v 19. stoletju izrezovali repe in krompir, saj buče v Evropi še niso bile široko dostopne. Ircem je izrezovanje "svetilk" v obliki obrazov pomenilo način, da so odganjali zle duhove in hkrati privabljali duše umrlih bližnjih. Irski priseljenci so kasneje ob preselitvi v Ameriko naleteli na buče, ki so bile primernejše za izrezovanje zaradi svoje velikosti in mehkejše strukture.

PREBERITE ŠE: TRIK, KAKO IZREZANIM BUČAM PODALJŠATI ROK TRAJANJA

Danes buče izrezujemo za zabavo in razvedrilo, hkrati pa so buče postale velik del jesenske dekoracije. Ustvarjanje je vedno dobra ideja za sprostitev in odklop, hkrati pa odlična priložnost za druženje. Preden se lotimo dela, potrebujemo le nekaj predpriprave in pa seveda buče, da jih bomo lahko izrezali. Dostopne so na tržnici in v trgovinah z živili. 


Pred začetkom izrezovanja buče si pripravite ustrezna orodja. Poleg noža, ki naj bo dovolj oster, so koristna še manjša rezila, žlice za izdolbljenje notranjosti, svinčnik ali marker za skiciranje vzorca in morda tudi manjša žaga ali nožek za natančnejše rezanje. Obstajajo tudi posebni kompleti za izrezovanje buč, ki vključujejo vse potrebno orodje za bolj zapletene motive.

Navadno se dolbenja buč lotimo od zgoraj, na Instagramu pa smo opazili video, ki predlaga, da se letos izrezovanja lotimo čisto drugače. Namesto, da bi bučo zarezali pri vrhu, jo izdolbemo s spodnje strani. Tako predvsem poskrbimo, da bo buča na pogled videti bolj lično izrezana, saj bo njen vrh glave cel. Precej lažje pa bomo na spodnji del položili tudi svečo in jo s preostankom buče nato le pokrili. 

PREBERITE ŠE: BUČ, KI STE JIH IZREZALI ZA NOČ ČAROVNIC, NIKAR NE ZAVRZITE

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE