
Kaj je piroliza, kako deluje?
Piroliza je ime za sistem samodejnega čiščenja notranjosti pečice s pomočjo visoke temperature. Pečica se segreje na temperaturo okrog 500°C, pri kateri ostanki hrane in madeži zoglenijo, pepel pa pade na dno pečice. Zaradi varnosti se pečica med postopkom čiščenja samodejno zaklene. Po končanem čiščenju moramo le še z mokro gobico odstraniti pepel.
Gospodinje so nekoč samo sanjale o tem, da bi se pečica očistila kar sama, danes pa lahko tako pečico kupimo. »Na testu samočistilnih vgradnih pečic smo seveda poleg kakovosti pečenja preverili tudi učinkovitost samočistilnega sistema, tako imenovane pirolize, pozorni pa smo bili tudi na uporabnost pečice,« je povedala Dušica Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Modeli se med seboj precej razlikujejo, ne le po kakovosti, ampak tudi glede uporabnosti, števila posebnih programov in prostornosti. Čeprav so zunanje mere vseh pečic zaradi zahtev vgradnje skoraj povsem enake, se pečice po prostornosti v notranjosti precej razlikujejo«.
Glasnost, poraba energije in varnost
Na ZPS pa so bili pozorni tudi na glasnost, porabo energije in varnost. Za boljšo toplotno izolacijo ima večina na vratih po štiri plasti stekla, določeni modeli pa le trojno zasteklitev. »Kakovost zasteklitve je izjemnega pomena, saj se v primeru slabše toplotne
izolacije steklo lahko močno segreje. Na testu smo bili pozorni, kako vroči so na dotik vrata, ročaj, plošča in gumbi za upravljanje. To smo ugotavljali s tremi meritvami: po 60 minutah klasičnega delovanja pri 200 °C, po 30 minutah delovanja žara in po eni uri pirolitičnega čiščenja. Pri prvem preizkusu pri nobeni od pečic ni bilo težav, pri uporabi žara pa je pri eni izmed pečic temperatura na ohišju pod ročajem vrat že presegla s standardom dovoljeno mejo, še bolj vroče pa je bilo steklo vrat (70 °C). Pri izvajanju pirolize smo pri večini pečic na steklu na vratih izmerili 50 do 63 °C, medtem ko smo pri enem modelu namerili celo 129 °C. To pa predstavlja tveganje, da se lahko uporabnik med čiščenjem opeče. Zato morajo biti starši predvsem manjših otrok ob nakupu pečice tudi pozorni na kakovost toplotne izolacije«, opozarja Dušica Breskvar.
Piščanec, toast in piškoti
Pri peki nobena od pečic ni dobila odlične ocene, a tudi izrazito slabe ocene na testu ni bilo. »Na način, ki ga priporoča proizvajalec, smo v pečici pripravili pečenega piščanca, spekli piškote in opekli toast. Najzahtevnejši je bil zagotovo preizkus pečenja piškotov in razlike med pečicami so bile pri tem največje. Piškote smo pekli z vročim zrakom v dveh pekačih hkrati (na dveh ravneh) in ocenjevali enakomernost zapečenosti. Piškoti so se dobro spekli le v dveh pečicah,« je predstavila rezultate Dušica Breskvar.
Glede na to, da je nakup pečice dolgoročen, na ZPS svetujejo, da si za nakup vzamete čas in preverite tudi rezultate neodvisnega potrošniškega testiranja.
Obširnejše rezultate testiranja najdete v januarski številki revije VIP ali na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.