Varčevanje z električno energijo: Z majhnimi spremembami do nižje porabe

23. 4. 2019 | Besedilo: Tjaša Sterle Polak | Fotografije: Shutterstock

električna energija, poraba elektrike, varčevanje z elektriko, elektrika

Potreba po električni energiji zaradi tehnološkega razvoja narašča, s tem pa tudi njena cena. Ker z novimi elektrarnami (hidro-, termoelektrarne, vetrne, sončne) močno posegamo v okolje, je nujno, da smo pri porabi elektrike kar se da varčni. Pri ogrevanju, umivanju, kuhanju in razsvetljavi v gospodinjstvu lahko z majhnimi spremembami zmanjšamo porabo za tretjino. Varčevanje z energijo še ne pomeni slabšega življenjskega standarda. Če spremenimo svoje navade, lahko zelo hitro znižamo tudi račun za elektriko.

Če postavljamo novogradnjo ali prenavljamo starejši stanovanjski objekt, je pomembno, da se odločimo za fasado in izolacijo hiše, s katero bomo privarčevali pri energiji za ogrevanje (tudi električni energiji, če se ogrevamo z njo). Enako pomembna je izbira stavbnega pohištva. Nova okna veliko bolj tesnijo kot stara, prav tako vhodna in vsa druga vrata.

Gospodinjski aparati in druge elektronske naprave

Da bi privarčevali pri porabi električne energije, se lahko odločimo tudi za zamenjavo starih gospodinjskih aparatov z novimi, manj potratnimi. Pri izbiri sledimo energetskim razredom: višji razred (A++ in podobno) pomeni, da je stroj bolj varčen – je pa tudi dražji. »Pomembno je, kakšne gospodinjske aparate kupujemo. Ker jih bomo uporabljali dalj časa, izberimo takšne, ki bodo v svoji življenjski dobi porabljali čim manj dragocene električne energije. Če pa imamo doma stare aparate, jih uporabljajmo, dokler delujejo. Za njihovo proizvodnjo so bile porabljene surovine in energija,« pojasnjuje energetska svetovalka Carmen Hladnik Prosenc iz mreže Ensvet. »Najbolj potratni so aparati, ki imajo veliko moč. Ta je merjena v vatih (W) ali kilovatih (kW). Ponavadi so to aparati, s katerimi z elektriko nekaj grejemo: pečice, kuhalniki, električni radiatorji, kaloriferji, sušilni stroji ipd. Porabljena električna energija je odvisna od moči naprave in časa delovanja. Zato so veliki porabniki tudi naprave, ki imajo nekoliko manjšo moč, so pa vklopljene dolgo časa: zamrzovalne skrinje, televizorji z velikim zaslonom,« dodaja Carmen Hladnik Prosenc.

Prijeten večer lahko preživimo tudi v soju sveč. Te pričarajo posebno vzdušje, en večer brez brnenja električnih naprav bo prav sproščujoč.Hladilniki in zamrzovalne skrinje so veliki porabniki, ker jih skoraj nikoli ne izklopimo, zato je pomembno, na kakšno temperaturo so nastavljeni. Optimalna temperatura v hladilniku je približno 6 stopinj Celzija, v zamrzovalniku pa od –16 do –18 stopinj. Hladilnika in zamrzovalnika ne odpiramo po nepotrebnem, vrata naj bodo odprta čim krajši čas. Vanju pospravljamo samo ohlajeno hrano. Z rednim odstranjevanjem ledenih oblog preprečimo zmanjšano učinkovitost hlajenja. Ko vrata zapremo, vedno preverimo, ali so tesno zaprta. Dotrajano tesnilo na njih moramo zamenjati. Hladilnika in zamrzovalnika ne postavimo v neposredno bližino grelnega telesa ali na prostor, ki je neposredno osvetljen s sončno svetlobo. Hladilnih rešetk ne smemo pokrivati. Ker so skoraj prazni hladilniki največji porabniki energije, je najbolje, da izberemo velikost glede na svoje potrebe.

Večji porabniki električne energije so tudi likalniki. Precej oblačil lahko danes po pranju in sušenju samo zložimo in pospravimo v omaro, likanje pa omejimo na tista, ki se hitro gubajo, in druge tkanine za dom. Če likamo vsa oblačila, najprej zlikajmo občutljiva, za katera je potrebna nižja temperatura, nato pa tista za višjo temperaturo. Z likalnikom na paro likamo hitreje in bolje, zato nam prihrani čas in energijo. Med daljšimi odmori ga izklopimo. Pri nakupu pralnega ali pomivalnega stroja izberemo takega, ki sodi v razred varčnih porabnikov vode in energije, prav tako smo pozorni, ali omogoča izbiro varčnih programov pranja oziroma pomivanja. Z nižjo temperaturo pranja lahko prihranimo tudi do 45 odstotkov energije (vir: Eko sklad). Perilo operemo šele takrat, ko je boben poln. S kakovostnim pralnim praškom bomo lahko prali tudi pri nižji temperaturi. Za manj umazano perilo nastavimo varčni program. Razen pri zelo umazanem lahko vedno opustimo predpranje, s čimer porabo elektrike zmanjšamo za 10 odstotkov. Tudi pomivalni stroj poženimo takrat, ko je poln.

Za delovanje pralnih in sušilnih strojev v gospodinjstvu porabimo okoli 18 odstotkov električne energije (8,7 za pranje in 9,3 za sušenje, vir Eko sklad), zato je pomembno, da so varčni. Pri uporabi sušilnega stroja moramo paziti, da je perilo čim bolj ožeto. Združujemo tkanine enakih lastnosti, da bo sušenje enakomernejše in hitrejše. Obvezno pa moramo čistiti filter in režo za hlajenje.

Pranja perila in pomivanja posode se je najbolje lotiti, ko velja nižja tarifa za električno energijo. »Od 22. ure do 6. ure (zimski čas) oziroma od 23. ure do 7. ure (poletni čas), med vikendi in prazniki,« navaja Carmen Hladnik Prosenc. Velikost grelnika za vode ali bojlerja prilagodimo svojim potrebam. Temperature ni smotrno nastavljati nad sred­njo vrednost termostata (pri višjih temperaturah se pospeši izločanje vodnega kamna, povečajo pa se tudi toplotne izgube). Pri daljši odsotnosti ga izklopimo. Redno čiš­čenje, ki naj ga opravi pooblaščeni serviser, podaljša življenjsko dobo grelnika in pripomore k boljšemu izkoristku.

Varčevanje v kuhinji

Če kuhamo na električnem kuhalniku, velikost kuhalne plošče izberemo glede na premer posode. Majhna posoda na veliki plošči pomeni neizkoriščen obod, prek katerega energija uhaja v zrak. S kuhanjem v pokriti posodi lahko zmanjšamo porabo električne energije tudi za trikrat. Kuhalno ploščo izklopimo nekaj minut pred koncem kuhanja, saj je v njej dovolj toplote, da se bo hrana skuhala. Namesto električnega štedilnika lahko izberemo plinskega, pri katerem je izkoristek toplote večji – toplota je dostopna takoj po vžigu.

Pri starejših pečicah preverimo tesnjenje vrat, novo pa izberemo takšno, ki ima dobro izolirane stene in večplastno steklo na vratih. Med peko vrata odpirajmo čim manjkrat, če imamo ventilator v pečici, ga uporabljajmo čim pogosteje. Če se da, pecimo več jedi hkrati, za odmrzovanje hrane pa raje uporabljajmo mikrovalovko (ali pa jo vzemimo iz zamrzovalnika že nekaj ur pred kuhanjem). Električno pečico lahko izklopimo 10 minut pred koncem peke, saj je še dovolj topla, da se bo jed ravno prav spekla.

Naprave v stalni pripravljenosti

Naprave tudi v stanju pripravljenosti še naprej porabljajo električno energijo, zato jih je treba izklapljati. Ko je baterija mobilnega telefona polna, nikar ne odklopimo samo naprave, ampak iz vtičnice iztaknemo tudi polnilnik. Pri nakupu novih naprav preverimo, koliko elektrike porabijo v stanju pripravljenosti, in izberemo model, ki nima velike porabe. Za lažji nadzor nad napravami lahko uporabljamo podaljšek s stikalom in z njim izklopimo vse hkrati.

Pri porabi električne energije bomo bolj varčni tudi z zamenjavo starih, potratnih žarnic z varčnimi sijalkami. Te uporabljamo predvsem tam, kjer dolgo potrebujemo umetno razsvetljavo.Varčevanje pri osvetlitvi

Dobro je, da čim bolj izkoristimo naravno svetlobo, ki je do oči najbolj prijazna in hkrati brezplačna. Delovne površine (pult, delovna miza) naj bodo čim bližje oknu, zavese pa naj bodo tanke in prosojne. Potratne sijalke zamenjajmo z varčnimi, sploh tam, kjer dolgo potrebujemo umetno osvetlitev. Luči ugašamo tam, kjer jih ne potrebujemo. Za osvetlitev delovnih površin uporabljajmo usmerjena svetila. Svetloba, ki jo daje svetilka, je odvisna od njene oblike (bolje svetijo odprte in prosojne svetilke).

Varčevanje pri ogrevanju

Temperaturo prostorov je treba prilagoditi njihovi rabi. Prehodnih prostorov, ki so v uporabi le del dneva, sploh ni treba ogrevati ali dogrevati. Bivalne prostore v zimskem času ogrevamo na temperaturo med 20 in 21 stopinjami Celzija, medtem ko naj bi bila temperatura v spalnicah le med 17 in 18 stopinjami Celzija. Pozimi je bolje, da imamo doma oblečeno dodatno plast oblačil, kot pa da temperaturo v prostorih povečamo. Z vsako dodatno stopinjo temperature se poraba energije poveča za 6 odstotkov.

Spremljanje porabe

Porabo električne energije lahko spremljamo na več načinov: z namenskimi merilniki, nekateri ponudniki električni energije pa omogočajo spremljanje porabe tudi z aplikacijami za pametne telefone. Evropska unija si je pred leti zastavila cilj, da bi bilo do leta 2020 kar 80 odstotkov odjemalcev električne energije in plina opremljenih z zanesljivimi pametnimi merilniki.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE