Eko sklad: za ukrepe na voljo dodatnih 72 milijonov evrov

Vlada je včeraj sprejela rebalans poslovnega in finančnega načrta Eko sklada za leto 2021, po katerem bo sklad prejel dodatnih 71,8 milijona evrov za izvajanje ukrepov. Dodatna sredstva bodo med drugim namenjena za kreditiranje okoljskih naložb, subvencije za ukrepe URE in OVE ter trajnostno gradnjo.

Rebalans, ki ga je nadzorni svet Eko sklada obravnaval 7. oktobra, je bil sprejet zaradi uskladitve ukrepov in njihovega financiranja na podlagi odloka o programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe za obdobje 2021-2023, je sporočil vladni urad za komuniciranje.

Po rebalansu se bo znesek za kreditiranje okoljskih naložb povečal za 20 milijonov evrov na skupaj 50 milijonov evrov. Gre za kreditiranje občanov, pravnih oseb, samostojnih podjetnikov in zasebnikov ter občin in javnih podjetij v njihovi lasti ter pravnih oseb javnega prava, ki imajo stvarno premoženje v svoji lasti, razen neposrednih uporabnikov državnega proračuna.

PREBERITE ŠE: VIŠINA KREDITA EKO SKLADA JE OMEJENA Z VIŠINO NALOŽBE

Programu Eko sklada za izboljšanje energetske učinkovitosti na podlagi zakona o učinkoviti rabi energije bo za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud namenjenih dodatnih osem milijonov evrov, in sicer pet milijonov evrov za spodbude občanom in drugim subjektom za ukrepe učinkovite rabe energije (URE) in rabe obnovljivih virov energije (OVE) v stavbah, in pet milijonov evrov za sisteme, ki izrabljajo OVE za samooskrbo z električno energijo, dva milijona evrov manj pa bo potrebnih za električna vozila.

Za nepovratna sredstva po tem programu bo tako namesto prvotno predvidenih 26 milijonov evrov namenjenih skupno 34 milijonov evrov. Kot pravi ministrstvo za okolje in prostor, bo tako zagotovljenih predvidoma dovolj sredstev za kontinuirano dodeljevanje spodbud v vsem letu.


Na podlagi odloka o programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe za obdobje 2021-2023 se z rebalansom dodaja finančne spodbude za podjetja za naložbe v ukrepe energetske učinkovitosti za objavo javnega poziva v višini do pet milijonov evrov (izplačila v letih 2021, 2022 in 2023).

Poleg tega bo za javni poziv za trajnostno gradnjo skoraj ničenergijskih stavb (ukrep trajnostna gradnja z lesom in trajnostna gradnja skoraj ničenergijskih stavb) namenjenih do 22,7 milijona evrov (izplačila v letih 2021, 2022 in 2023).

Dodatno bo za objavo javnega poziva za nakup novih vozil za izvajanje potniškega prometa namenjenih do sedem milijonov evrov (izplačila v letih 2021, 2022 in 2023) ter za nakup novih in obnovljenih pnevmatik v višini do štiri milijone evrov (izplačila v letih 2021 in 2022).

Poleg sredstev, dodeljenih za ukrepe iz programa porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe, se bodo povečala sredstva za izvedbo obstoječih ukrepov. Za zamenjavo starih kurilnih naprav z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso ali s toplotnimi črpalkami bosta za leto 2021 namenjena dodatna dva milijona evrov, za leti 2022 in 2023 pa dodatni trije milijoni evrov. Za ukrepe za zmanjšanje energetske revščine bo namenjenih dodatnih 90.000 evrov.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE