Nakup toplotne črpalke: kupci bi izbrali Orco in Mitsubishi

26. 10. 2023 | Besedilo: | Fotografije: Orca Energija

Zveza potrošnikov Slovenije, Mitsubishi, Orca Energija, toplotna črpalka

Toplotna črpalka je postala v zadnjih letih najbolj priljubljena izbira za ogrevanje doma. Glavni razlog, ki prepriča potrošnike, je prav velik prihranek pri stroških ogrevanja. Poleg tega je ogrevanje s toplotno črpalko izredno udobno in okolju prijazno, zato je ta naložba vse privlačnejša. Hkrati pa je lahko pot do nje prepletena s številnimi izzivi, razkriva raziskava Zveze potrošnikov Slovenije.

Kakšna je pot od ideje do nakupa toplotne črpalke? Uvid v odgovor ponuja omenjena raziskava, ki je bila izvedena v prvi četrtini letošnjega leta. Z metodo skrivnostnega kupca so ugotavljali, kakšen je nakupni proces toplotne črpalke pri različnih ponudnikih v Sloveniji.

Nakupni proces toplotne črpalke – kaj pričakovati

Raziskava, ki jo je izvedla Zveza potrošnikov Slovenije, je osvetlila postopek nakupnega procesa toplotne črpalke. Kaj lahko potrošniki pričakujemo in kako postopamo?

Prvi stik moramo narediti mi – po telefonu, elektronski pošti ali z oddajo povpraševanja na spletni strani ponudnika. Za pripravo okvirne ponudbe se boste med prvim kontaktom najverjetneje pogovarjali o osnovnih informacijah, kot so:

  • tip objekta,
  • površina objekta,
  • obstoječi ogrevalni sistem,
  • število porabnikov tople vode,
  • električne napeljave in napeljava vodovodnih cevi ter
  • možnost namestitve toplotne črpalke.

Te informacije bodo služile za pripravo okvirne ponudbe. Z zainteresiranimi se strokovnjaki dogovorijo za ogled na domu, kjer na lokaciji preverijo pogoje in izvedljivost za vgradnjo toplotne črpalke. Strokovnjak nato sestavi okvirno ponudbo – v večini primerov v raziskavi so to storili kar na terenu ali pa jo pripravili še pred prihodom na lokacijo (glede na pridobljene osnovne informacije).

Za končno različico ponudbe strokovnjaki potrebujejo nekaj dni in vam jo pošljejo pozneje. Prejeta končna ponudba se je pri večini skrivnostnih kupcev skladala z okvirno, lahko pa je tudi višja ali nižja, odvisno od informacij, ki so jih strokovnjaki pridobili na terenu. Na primer, če ugotovijo, da bodo zaradi zahtevnosti montaže nastali dodatni stroški, lahko pride do razhajanj med okvirno in končno ponudbo. Vsi morebitno dodatno nastali stroški v raziskavi so bili utemeljeni, zato so se vsi sodelujoči strinjali s končno ceno.

Kako dolgo boste čakali na vgradnjo toplotne črpalke

Časovni roki za dobavljivost in montažo toplotne črpalke so zelo različni, od 14 dni pa vse do 6 mesecev. Veliko je odvisno od velikosti projekta, potrebnih predpriprav in seveda od sezone. 

Če se zanimamo za zamenjavo sistema tik pred ogrevalno sezono, bo na izvedbo najverjetneje treba počakati dlje kot če bi povpraševali sredi kurilne sezone. Ko smo se pogovarjali z enim najbolj želenih ponudnikov toplotnih črpalk, podjetjem Orca Energija, so zase povedali takole: »Trenutno smo tik pred ogrevalno sezono, zato je povpraševanja veliko, čeprav se trudimo, da to ne bi znatno vplivalo na naše čakalne dobe. Časovni rok za dobavljivost in montažo toplotnih črpalk je 14 dni od dneva potrditve naročila. V primeru večjih ali zahtevnejših projektov, ko se izvedba podaljša zaradi kompleksnosti dela, pa stranko s tem seveda predhodno seznanimo.«

Glavni razlog za nakup toplotne črpalke: prihranek, prihranek in še enkrat prihranek

Do zamenjave ogrevalnega sistema nas običajno privede njegova dotrajanost ali previsoki stroški ogrevanja, do razmišljanja o toplotni črpalki za zamenjavo starega sistema pa veliki prihranki pri stroških.

V raziskavi izvemo, da je naraščanje cen energentov eden izmed glavnih razlogov za razmišljanje o nakupu toplotne črpalke. Devet od desetih skrivnostnih kupcev, ki so resno razmišljali o naložbi v toplotno črpalko, se ogreva s kurilnim oljem, ena oseba pa s pečjo na drva. Oba sistema sta odvisna od cen energentov in še predobro vemo, kako visoko so poskočile.

Kolikšen bi bil prihranek ob zamenjavi ogrevalnega sistema, je zanimalo prav vse skrivnostne kupce, žal pa natančnega odgovora na to vprašanje ni mogel podati noben ponudnik. Vsak objekt je projekt zase in ponudbe so izjemno personalizirane.

Priljubljene Orcine toplotne črpalke zrak-voda zaradi visoke učinkovitosti prinašajo do 75 % nižje stroške. Zato – večji ko so trenutni stroški ogrevanja, večji bo prihranek.

Ali je toplotna črpalka primerna izbira za moj dom

Ni nujno, da je prav vsak objekt primeren za priključitev toplotne črpalke, zato je obisk strokovnjaka na domu, ki oceni pogoje in izvedljivost, nujen. Preverili smo, na kaj so bili pozorni strokovnjaki, ki so obiskali skrivnostne kupce v sodelujoči raziskavi.

Vsi strokovnjaki so vprašali po površini ogrevanja in obstoječem viru ogrevanja. Večina jih je tudi podala nasvet glede sistema ogrevanja in vprašala o dejanski porabi energije v kurilni sezoni, načinu ogrevanja ter morebitni uporabi toplotne črpalke za sanitarno vodo. Ogrevanje sanitarne vode je namreč po podatkih SURS-a tretji največji porabnik energije v gospodinjstvih (17 %). Če jo prepustimo toplotni črpalki, lahko strošek električne energije za toplo vodo precej zmanjšamo.

Za strokovnjake so bile na ogledu pomembne tudi določene lastnosti stavbe, ki lahko vplivajo na učinkovitost toplotne črpalke. Vsi so preverili toplotno izolacijo objekta, večina pa tudi tip in starost oken ter vrat. Stara, dotrajana okna, ki povzročajo izgubo toplote pri trenutnem sistemu ogrevanja, bodo prav tako krivec za izgubo toplote pri toplotni črpalki. Za izboljšanje energetske učinkovitosti je včasih treba izpolniti še druge pogoje, poleg zamenjave ogrevalnega sistema.

Zadnje tehnično področje, ki se ga je dotaknila večina strokovnjakov, je bilo področje elektrike. Pomemben je tip električne napeljave in tudi tip priključka. Električna napeljava mora biti zasnovana tako, da lahko zagotavlja zadostno moč za delovanje toplotne črpalke. Za zmogljivost, varnost in učinkovitost mora biti električni sistem pravilno zasnovan.

Toplotne črpalke so zelo prilagodljiv način ogrevanja doma, zato so bili – kot so ugotovili v raziskavi – vsi objekti skrivnostnih kupcev primerni za ogrevanje s toplotno črpalko.

Kateri tip toplotne črpalke je najbolj priporočljiv

Sedem od osmih strokovnjakov v raziskavi je predlagalo vgradnjo toplotne črpalke zrak-voda. Kako deluje takšna toplotna črpalka? Za pomoč smo vprašali enega izmed najbolj prepoznavnih ponudnikov toplotnih črpalk, ki so bili zajeti v raziskavi: 

»Toplotne črpalke zrak-voda delujejo tako, da izkoristijo toploto iz zraka in jo prenesejo na sistem vode, ki se uporablja za ogrevanje prostorov in tudi sanitarno vodo. So najenostavnejša in tudi najcenejša izbira. Zrak je vse naokoli nas in zato lahko takšno toplotno črpalko brez večjih dodatnih stroškov ali posegov namestimo v praktično kateri koli objekt,« so povedali v štajerskem podjetju Orca Energija.

Glede na velikost in starost objekta, površino ogrevanja, trenutno porabo energije, število porabnikov tople vode ter stanje izolacije, oken in vrat je odvisna moč toplotne črpalke. Te nikar ne izbirajte na pamet. Odvisna je od več tehničnih dejavnikov, ki jih lahko ocenijo zgolj strokovnjaki. V primeru napačne izbire (premalo ali preveč dimenzionirane toplotne črpalke) vaši prihranki ne bodo tako očitni.

Obstajajo hitri izračuni, s katerimi lahko ugotovite, katera moč toplotne črpalke je primerna za vaš tip objekta. Tako dobite vsaj okvirno usmeritev o moči naprave in posledično tudi o cenovnem razponu.

Za kakovostno storitev so kupci pripravljeni plačati več

Toplotna črpalka je večja naložba, zato se je marsikateri potrošnik ustraši in v začetni fazi raziskovanja išče cenovno najugodnejše ponudbe. Z zbiranjem informacij postajajo kupci bolj ozaveščeni in so pripravljeni v kakovost vložiti več. Pomembni elementi ponudbe postanejo zanesljivost in strokovnost ponudnika, dostopna servisna služba, možnost ureditve dokumentacije za subvencijo in splošna celovitost informacij, ki jo ponudnik omogoča. 

Možnost (so)financiranja

V Sloveniji so na voljo finančne spodbude za vgradnjo naprav in sistemov za povečanje rabe obnovljivih virov za ogrevanje prostorov in pripravo tople sanitarne vode. Raziskava je pokazala, da medtem ko so tako potrošniki kot tudi ponudniki zelo dobro seznanjeni s subvencijami Eko sklada, je področje financiranja s krediti pri nas slabše znano.

Kakšne so možnosti? Subvencije Eko sklada so nepovratne finančne spodbude, namenjene za prvo vgradnjo toplotne črpalke tipa zrak-voda v stanovanjski stavbi ali za zamenjavo stare kurilne naprave za toplotno črpalko. Višina subvencij znaša do tisoč evrov za prvo in do 2500 oziroma 3200 evrov za drugo.

Poleg spodbud Eko sklada se kupci lahko prijavite za pridobitev kredita Eko sklada. Minimalni znesek kredita znaša 1500 evrov, maksimalen znesek pa do višine priznanih stroškov naložbe, vendar v okviru kreditne sposobnosti kreditojemalca. Fiksna obrestna mera je 2,8 %, spremenljiva obrestna mera je trimesečni EURIBOR +1,0 %, odplačilna doba financiranja do deset let.

Za tako imenovane eko ali zelene kredite povprašajte tudi svoje banke.

Kateri ponudniki izstopajo

Ko so sodelujoče v raziskavi spontano vprašali, med katerimi ponudniki ali znamkami toplotnih črpalk bi izbirali, je skupno večina skrivnostnih kupcev (6 od 10) izbrala toplotno črpalko Mitsubishi in ponudnika Orca Energija.

Ta se že vrsto let uveljavlja kot zanesljiv ponudnik toplotnih črpalk v Sloveniji in po Evropi. Njihovi produkti so v celoti proizvedeni na Slovenskem in iz najboljših razpoložljivih materialov. Ogrevalne toplotne črpalke Orca dosegajo ena izmed najvišjih grelnih števil na evropskem trgu, zato so primerljive z mnogo dražjimi sistemi, ki kot vir energije uporabljajo podtalnico ali zemljo.

Toplotna črpalka Orca z zunanjo enoto Mitsubishi Electric

V sledenju maksimalne učinkovitosti so sklenili uradno partnerstvo s podjetjem Mitsubishi Electric, ki velja za vodilnega svetovnega proizvajalca naprav za hlajenje in ogrevanje. Njihove zunanje enote zagotavljajo tiho in energetsko učinkovito delovanje tudi v ekstremnih razmerah (do –28 ˚C) ter izredno dolgo življenjsko dobo, v kombinaciji z Orcinimi notranjimi enotami pa velike prihranke in udobje na najvišji ravni.

Do 30. 11. 2023 preverite njihovo veliko jesensko akcijo, če želite pri nakupu toplotne črpalke prihraniti do 1500 evrov.


Naročnik oglasne vsebine je Orca Energija

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE