Slovenski kompostnik narejen iz odpadnih ribiških mrež

Ali lahko zavrženim ribiškim mrežam vdahnemo nove življenje? Pri podjetju Skaza so ustvarili kuhinjski kompostnik, ki podpira zero waste življenjski slog.

Poleg plastičnih odpadkov so onesnaževalci morij in oceanov tudi ribiške mreže, ki jih letno zavržejo okoli 640 tisoč ton. V velenjski Skazi, kjer se že leta posvečajo problematiki odpadkov, so izdelali najnovejšo generacijo svojega večkrat nagrajenega kuhinjskega kompostnika Bokashi Organko 2. Ta je poseben predvsem zato, ker je narejen kar iz odpadnih ribiških mrež.

Odpadne ribiške mreže so najprej ročno zbrali v pristaniščih in jih nato odpeljali v poseben obrat, kjer so jih zmleli v drobne delce. »Nato sledi implementacija postopkov frakcij. Tam mreže očistijo, jih de-polimerizirajo ter dodajo dodatke, ki material osvežijo. Nastane predelan granulat, ki ga z brizgalnimi stroji predelajo v nov izdelek. Ta je skoraj v celoti reciklat,« so pri Skazi zapisali v izjavi za javnost. Izvršni direktor podjetja Robert Agnič je ob tem pojasnil, da se lahko certificiran material v celoti kosa z novimi, ravnokar nastalimi materiali iz surove nafte, saj so mu vrnjene vse njegove mehanske, kemijske in termične lastnosti.

!!galerija!!


Kuhinjski kompostniki omogočajo zero waste življenjski slog in ekološko vrtnarjenje, saj odpadke spreminjajo v prvovrstno kompostno osnovo, organsko gnojilo ter naravno čistilo za odtoke. »Med drugim se z uporabo Bokashija močno skrajša fermentacijska doba, izognemo pa se tudi neprijetnim vonjem, ki so značilni za klasično kompostiranje. Z uporabo Bokashija se količina bioloških odpadkov zmanjša do 25 %, zmanjšuje se tudi ogljični odtis gospodinjstva, v življenja uporabnikov pa se na preprost način vpelje krožno gospodarjenje,« so še navedli.

PREBERITE ŠE: Zgodbe Jadrana, ujete v unikatno pohištvo


Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE