Setveni koledar

Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Odpadki

Teden nezavržene hrane: Znani Slovenci na večerji po principu nič zavržene hrane

V sklopu Tedna nezavržene hrane, ki se končuje prav danes, 2. junija, je potekala tudi prav posebna večerja, ki so se je v priznani ljubljanski restavraciji JB udeležili znani Slovenci in Slovenke. Njena posebnost je bila ta, da po večerji za njimi ni ostalo nič. Meni je bil namreč sestavljen tako, da ni med odpadki končal prav noben užiten košček sestavin.
18. 9. 2017 | 13:13
21. 10. 2024 | 11:38
3:24

Eden najbolj znanih slovenskih chefov in kuharski mojster svetovnega kova, Janez Bratovž, je slavnim gostom v svoji Restavraciji JB ob večerji predstavil svoj odnos do hrane. »V naši kuhinji sami pripravljamo vse: od kruha do raviolov. Zato natanko vemo, kako so jedi pripravljene, lahko dobro načrtujemo svojo porabo živil in poskrbimo, da ničesar ne zavržemo,« je dejal in predstavil nekaj trikov, kako lahko tudi sami doma poskrbimo za manj zavržene hrane.

In kaj so si privoščili znani? Med drugim so uživali v svinjski glavi z bučnim in sončničnim oljem, ocvrti ajdovi kaši, govejih ličkih in drobnjakovih štrukljih. Za zaprisežene vegetarijance je bil seveda na voljo domiseln zelenjavni meni, manjkala pa ni niti sladica.

Če pa so bili slastni krožniki za koga le preobilni, je Janez Bratovž gostom pripravil t.i. nezavrečko oziroma »foodie bag«, s katero jih je opogumil, da ni nič nenavadnega, če hrano iz katere koli restavracije odnesejo domov in v njej uživajo še kasneje.

Večerje so se med drugim udeležili igralca Lucija Ćirović in Jan Bučar, voditelj Boštjan Klun, manekenka Jana Koteska, voditelj in pisec Boštjan Napotnik ter zakonca Đurić. Tanja Ribič Đurić je že dolgo zaprisežena lokalni in ekološki pridelavi, zato je bila nad idejo navdušena. Ob večerji je prisotnim zaupala, da doma celo olupke jajc vozijo na bližnjo kokošjerejo. Branko Đurić – Đuro pa je ob postreženem brancinu pripovedoval, kako ob obisku restavracij vedno vzame s seboj ostanke rib iz katerih drugi dan pripravi okusen ribji namaz, po katerem je znan med družino in prijatelji.

O tednu nezavržene hrane

Večerja je potekala v sklopu Tedna nezavržene hrane, katerega pobudnik je priznani slovenski kuharski mojster Luka Jezeršek. Namen projekta je bil dokazati, da lahko v osmih dneh skupaj občutno zmanjšamo količino zavržene hrane ter ji obenem povrnemo spoštovanje in pomembno prispevamo k izkoreninjenju lakote. Evropska gospodinjstva namreč vsako leto zavržejo 27 milijonov ton hrane. Slovenija k tej številki prispeva 150.000 ton. Boj proti zavrženi hrani se bo sedaj nadaljeval v naših gospodinjstvih, še vedno pa ga lahko podprete in pomagate širiti dober namen na spletni strani projekta.

Več fotografij z dogodka si lahko ogledate v zgornji fotogaleriji.

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine