Kamini in kaminske peči: Odprta kurišča so preteklost

7. 3. 2020 | Besedilo: J. B. | Fotografije: Shutterstock

kamini, kaminske peči, kurišča

V današnjem času so odprti kamini, ki so bili nekdaj kot nalašč, da so razočarani ljubimci v ogenj zagnali sveženj pisem, preteklost. V sodobne hiše se namreč vgrajujejo zaprti kaminski vložki različnih velikosti, toplotne moči in zasteklitev, ki so ekonomičnejši in varnejši.

Govorimo seveda o kaminih s pravim ognjem, na drva, ki potrebujejo dimnik, in o njihovih sorodnicah kaminskih pečeh. Pri teh je tehnologija enaka, imajo enake kaminske vložke, le da v nasprotju z vzidanimi, po naročilu izdelanimi kamini stojijo prosto in jih lahko kupimo v specializiranih trgovinah. V zadnjem času se pri kaminskih pečeh kot gorivo poleg drv uveljavljajo lesni peleti, ki omogočajo avtomatizirano nalaganje.

Javljalnik CO
V bivalni prostor se lahko vgradi tudi kurilna naprava, odvisna od zraka v prostoru, če je poleg izpolnjevanja zahtev neoporečne vgradnje v prostoru nameš­čen javljalnik ogljikovega monoksida.

Glavne prednosti sodobnih kaminskih vložkov, s katerimi je mogoče sanirati tudi dotrajane ali odprte kamine, so večji izkoristek, čistejše zgorevanje in dovod zgorevalnega zraka neposredno v kurišče, saj jim ga sodobni bivalni prostori ne bi mogli zagotoviti. Zaradi novih oken so namreč hiše bolj zrakotesne, v njih uporabljamo prezračevalne sisteme, kuhinjske nape, zato bi lahko v bivalnem prostoru s pečjo ali kaminom, ki bi za zgorevanje uporabljala le zrak iz prostora, v katerem stojita, začelo primanjkovati zraka (zaradi podtlaka bi lahko začel iz kurišča uhajati ogljikov monoksid). V takšnih stavbah je nujno, da imata kamin ali kaminska peč lasten dovod zunanjega zraka za zgorevanje. »V bivalne prostore zaradi varnosti danes sploh ne vgrajujemo več odprtih kaminov,« pravi Zvonko Luzar iz podjetja Kamini Luzar iz Šentjerneja.

PREBERITE ŠE: Kamini in kaminske peči: Za pasivno hišo primernejši akumulacijski

Ne izbirajmo po ceni

Po njegovih besedah se v zadnjih letih kamini in kaminske peči najpogosteje vgrajujejo v nove stanovanjske hiše, veliko pa je tudi povpraševanja po prenovi odprtih kaminov iz sredine 70. in 80. let prejšnjega stoletja. Poudari, da v sodobno hišo z majhno porabo energije sodi kamin, ki ima visok, vsaj 80-odstotni izkoristek in velik razpon moči. To izračunamo glede na toplotne izgube stavbe.

Tehnologija pri zaprtih kaminih in pri sodobnih kaminskih pečeh (na fotografiji) se skoraj ne razlikuje. Oboji imajo kaminski vložek, zahteve za dimnik in dovod zgorevalnega zraka pa so enake. FOTO: ShutterstockIzkušnja Jureta Krkoča iz podjetja Merkur je malo drugačna. Večina njihovih kupcev se namreč odloči za prostostoječe in toplozračne kaminske peči na drva ali lesne pelete, ki grejejo prostor z izpihom toplega zraka, zaradi preproste vgradnje pa jih največ postavljajo v starejše stavbe kot zamenjavo obstoječega ogrevalnega vira. Opozarja, da izbor pravega kamina ni vedno preprost in da bo odločitev, vezano le na nizko ceno, kupec morda kmalu obžaloval. Marsikdo pozneje ugotavlja, da je kurilna naprava hrupna (pri izvedbi na lesne pelete), neekonomična ali da ne akumulira dovolj toplote. Pri izbiranju moči je pomembno, ali nameravamo ogrevati enega ali več prostorov ali si želimo kamin ali kaminsko peč le za ustvarjanje ambienta. Na izbiro vplivajo tudi obstoječe instalacije: dimnik, možnost napeljave zgorevalnega zraka, navsezadnje tudi električni priključek. Ta je potreben za peč z avtomatskim dovajanjem peletov, če bomo kurili z drvmi in ta ročno nalagali, pa ga ne potrebujemo.

PREBERITE ŠE: Kamini: Toplo prasketanje ognja 

Lastni dovod zgorevalnega zraka in tesna vratca

Pri kaminskih vložkih imajo današnji proizvajalci v ponudbi širok izbor tehnologij, pravi Luzar, odpiranje kaminskih vrat je lahko bočno in vertikalno, lahko si omislimo dodatno zaporno mrežo za večjo varnost, vrata se lahko odpirajo na električni pogon, mogoče je upravljanje prek pamet­nega telefona ter samodejno uravnavanje temperature in količine zraka v kurišču, to je lahko opremljeno s samodejnim odpiranjem stropa, ki preprečuje dimljenje v prostor, notranjost kurišča je lahko obložena s šamotom, vermukulitom ali litoželeznimi ploščami … Jure Krkoč posebej opozori, da je pri pasivnih ali nizko­energijskih stavbah z nadzorovanim prezračevanjem nujen kamin ne le z zaprtim, temveč neprepustnim kuriščem.

Starost peči
Predpisi določajo, da mora obstoječa peč po 20 letih uporabe izpolnjevati strožje zahteve, kot jih je do 20. leta starosti, ko so zanjo veljali predpisi iz časa montaže. Da bi izpolnila strožje pogoje, jo mora uporabnik ustrezno nadgraditi ali zamenjati. S tem se upošteva razvoj in izboljšuje varnost, učinkovitost obratovanja ter kakovost zraka. Predpis razlikuje peči na tekoče, trdno in plinasto gorivo.

Pogoji za vgradnjo

Objekt, v katerega želimo vgraditi kaminsko peč ali vgradni kamin, mora izpolnjevati določene pogoje, poudarja Zvonko Luzar: imeti mora dimnik, ki je pravilno dimenzio­niran glede na velikost kaminskega vložka ali peči (minimalna dolžina dimnika je tri metre), dovod zunanjega zraka mora biti tolikšen, kot ga v navodilih zahteva proizvajalec (za prostostoječe peči običajno premera 100 mm, za vgradne kamine 150 mm). »Ni odveč poudariti, da moramo pri vgradnem kaminu zaradi njegove teže načrtovati tudi ojačitev estriha,« doda sogovornik.

Po načinu, kako se prenaša toplota, delimo kamine na akumulacijske oz. sevalne, toplozračne, kombinirane akumulacijsko-toplozračne in toplovodne. Akumulacijski kopičijo oddano toploto kurišča in jo potem enakomerno prenašajo v prostor (en sam) tudi do 24 ur po končanem kurjenju. Toplozračni se uporabljajo za ogrevanje glavnih bivalnih prostorov, pa tudi drugih prostorov hiše, ogrevanje lahko poteka z naravnim kroženjem toplega zraka po toplotnih kanalih, speljanih od ohišja kamina, ali s prisilnim kroženjem s podporo ventilatorskega sistema. Toplovodni kamini za prenos toplote uporabljajo vodo. Kaminski vložek ogreva vodo za centralni ogrevalni sistem in se lahko uporablja kot pomoč obstoječemu centralnemu sistemu ali samostojno.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE